szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok azért kaptak hajba, mert a kerületben újra választást kell tartani.

Mint ismert, a Momentum egyik politikusából, Kerpel-Fronius Gáborból főpolgármester-helyettes lett, ez azonban összeférhetetlen a kerületi önkormányzati képviselőséggel. Így a XIII. kerület egyik választókörzetében újra választást kell tartani.

Kerpel-Fronius a párt a 444-hez eljuttatott közleménye szerint kedd délben bemutatta, hogy kit jelölnének a helyére. A logikus az volna, ha egy momentumos helyére a Momentum jelölhessen, Kerpel-Fronius is ezt tartaná "fairnek és helyesnek".

A főpolgármester-helyettes ugyanakkor arról is beszámolt, hogy ő maga mást ígért a kerület szocialista polgármesterének, Tóth Józsefnek és pártjának. "Tóth József és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyeztek, hogy a jelölés jogát adjam át nekik. Ezt az erős nyomás alatt meg is tettem, néhány perccel az alakuló ülés kezdete előtt. A Momentum országos elnöksége azonban ezt a döntésemet egy héttel később felülbírálta" – írta a lap szerint.

Kerpel-Fronius szerint az elnökség döntése őt ugyan kellemetlen helyzetbe hozta, de "a döntés tartalmi részével messzemenően egyetértek". Kerpel-Fronius ugyanakkor továbbra is azt szeretné, hogy jelöltjük, Polyák Krisztina indulhasson összellenzéki jelöltként. (az EP-választáson a Momentum 21,37%-ot, míg a szocialisták csupán 13,54%-ot szereztek a kerületben.)

A szocialisták később az Indexnek reagáltak a fejleményekre, azt írták: Kerpel-Fronius és a Momentum szerintük szavahihetetlen, mert "egyoldalúan" rúgtak fel egy korábbi megállapodást. Azt is állították, hogy Kerpel-Fronius korábban biztosította őket arról, hogy a teljes ciklusra vállalja a képviselőséget, és nem lesz főpolgármester-helyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Hadházy: Ez nem demokrácia

Ebben a parlamentben olyan sok dolgunk már nincs – véli Hadházy Ákos, de szerinte nem kell mindenkinek kivonulnia az Országházból. Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes szerint ha a Momentum parlamenti párt lenne, kivonulnának.

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek