szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes leszögezte, a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor biztosan a helyén marad.

Ha a kulturális támogatásokról szóló törvény miatt a főváros és a kormány nem tudna megegyezni a színházak vezetőiről, akkor Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni, közölte Gy. Németh Erzsébet a DK-s polgármesterekkel és Gyurcsány Ferenc pártelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy hány színházról lenne szó – írja tudósításában a 444.hu.

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes leszögezte azt is, hogy a Katona József Színház igazgatója mindenképpen Máté Gábor marad. Gy. Németh indoklása szerint a színház vezetője megfelelően járt el Gothár Péter zaklatási ügyében, ellenben az Újszínházban kitört botrány esetében nem lépett Dörner György igazgató, a kultúráért felelős főpolgármester-helyettesnek, azaz neki kellett vizsgálatot kezdeményeznie.

Gy. Németh Erzsébet a sajtótájékoztatón elmondta, elődje, Szalay-Bobrovniczky Alexandra 2019-re 130 millió forintot osztott szét pályázat nélkül, a támogatásból olyan fideszes önkormányzatok, Fidesz közeli szervezetek, fideszes politikusok családi cégei részesültek, amelyek sok esetben nem foglalkoznak előadó-művészeti tevékenységgel. Példaként említette, hogy Bajkai István fideszes politikus felesége 70 millió forintot kapott, a szintén fideszes L. Simon Lászlóhoz köthető cégek székhelyére bejegyzett Levendula Színpad Kulturális Kft, pedig 125 millió forintot. Ezzel szemben a világhírű Budapesti Fesztiválzenekarnak csupán 235 millió forint jutott. Gy. Németh kijelentette, hogy ezeknek a pénzeknek egy részét vissza fogja tartani.

A DK politikusa a Budapest Európa Sportfővárosa rendezvénysorozattal kapcsolatban gyanúsnak találta, hogy Budapest 17 millió forintot áldozott arra, hogy a Citadellánál világrekordot állítsanak fel az egyszerre szabadtéren jógázok létszáma kategóriában, ugyanebből a keretből 27 millió forint ment egy szabadtéri spinning rendezvény támogatására is. Ígérete szerint az ő vezetése alatt minden sport- és kulturális támogatásra pályázni kell majd.

Két DK-s polgármester, Niedermüller Péter (VII. kerület) és a László Imre (XI. kerület) is jelezte, vizsgálatokat kezdeményeznek, illetve feljelentést fontolgatnak az előző városvezetéssel szemben egyes önkormányzati lakások gyanús értékesítései miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Áder a színháztörvényt is aláírta

A Fidesz voksaival megszavazták a parlamentben a kulturális törvénycsomagot, átalakították a színházi finanszírozási rendszert. Áder János pedig aláírta ezt a jogszabályt.

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának