szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is veszélyt jelent a madárinfluenza, ezért ügyelni kell a madarak védelmére.

Európa több országában is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál, legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért közleményben hívta fel a baromfitartók figyelmét, hogy gondoskodjanak a telepek járványvédemi zártságáról.

A vírus terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van, amelyek nagyszámban megtalálhatóak Magyarországon is, a hatóság ezért hangsúlyozta a megelőzés fontosságát.

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell. A telepek járványvédelmi minimumfeltételei elérhetőek a Nébih honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!