szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester kezébe jutott egy érdekes levél, amelyben – mint fogalmaz – az állami kukaholding vezérigazgatója magát a miniszterelnököt írja felül.

A hulladékgazdálkodás finanszírozásával, illetve az állami kukaholdinggal kapcsolatban jelentkezett új Facebook-bejegyzéssel kedden Karácsony Gergely főpolgármester, miután a birtokába került egy érdekes levél.

Karácsony úgy fogalmaz, a levélben "az állami kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt".

(...) Az már mégiscsak tűrhetetlen, hogy ennek a cégnek a vezetője önhatalmúlag (?) kijelenti, hogy az Orbán Viktor által többször megerősített főváros-kormány megállapodás szerinte nem érvényes, ezért nem fizeti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nek (FKF), vagyis Budapestnek, még pontosabban: a budapestieknek járó összeget

– idézte a levél tartalmát Karácsony, aki szerint ez azt jelenti, hogy egy állami cég egyszerűen elvonja a budapestiek befizetésének jelentős részét. "Amit egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra. Ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát" – tette hozzá Karácsony.

A főpolgármester hangsúlyozta, az FKF-et nem gyengíteni, hanem fejleszteni akarják, mert ez kell szerinte a tisztább Budapesthez, a szelektív hulladékgyűjtés terjesztéséhez, de még a klímavédelem egyes területeihez is. "Ezt a célunkat egy rossz és igazságtalan szabályozás és egy rosszul működő állami cég meg nem akadályozhatja" – írta Karácsony, megjegyezve, ők ahhoz ragaszkodnak, hogy azt a pénzt, amit a budapestiek a tiszta városukra költenek, az állam ne költhesse el másra.

A főpolgármester ígérte, első lépésként a kormánytól kér választ arra, hogy a miniszterelnök adott szavát, vagy a kukaholding vezérigazgatójának levelét tekintsék-e kiindulópontnak. Hozzátette azt is, hogy "a budapestiek kérik vissza a pénzüket. Meg fogunk ezért küzdeni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!