szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Számvevőszék tizenkét javaslatot fogalmazott meg a szabálytalanságok kijavítása érdekében.

Az Állami Számvevőszék lezárta a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet ellenőrzését. Az ÁSZ a 2015 és 2017 közötti időszakot vizsgálva megállapította, hogy nem volt szabályszerű az intézmény pénzügyi- és a vagyongazdálkodása, és a belső kontrollrendszer sem működött megfelelően.

A feltárt szabálytalanságok megszüntetése, kijavítása érdekében a számvevőszék tizenkét javaslatot fogalmazott meg az intézmény főigazgatójának, akinek harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A Számvevőszék ellenőrizte többek között a kórház vagyongazdálkodását, belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését vagy a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollok kiépítettségét. Ezután állapították meg, hogy a kórház főigazgatója a belső ellenőrzést szabályszerűen működtette, ugyanakkor a kontrolltevékenységek gyakorlása, valamint az információs és kommunikációs folyamatok nem volt szabályszerűek. Ezen kívül a kórház a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű gazdálkodást, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségeket nem biztosította, és a kötelezően előírt kontrollokat nem építette ki.

A kórház pénzügyi gazdálkodása sem volt szabályszerű, az elszámolt bevételek és kiadások esetében nem rendelkezett bizonylattal, a közpénzfelhasználás nem volt elszámoltatható és átlátható, de a kötelezettségvállalás nyilvántartása, illetve a maradvány megállapítása sem volt szabályszerű, a költségvetési beszámoló mérlegtételei leltárral nem voltak alátámasztottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!