szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt egy egyszerű keresés kidobja.

Nyílt levelet írtak a miskolci kórház dolgozói Kásler Miklósnak, amelynek egyik fő állítása, hogy soha nem tettek különbséget a betegek között bőrszín vagy rassz szerinti hovatartozás alapján.

A levél előzménye, hogy felmerült egy olyan vád, miszerint egy nőn tudtán kívül olyan műtétet hajtottak végre, ami után természetes módon már nem eshet teherbe. A vádak szerint mindebben közrejátszott, hogy a nőt romának nézték.

Az ügyet jelenleg a rendőrség vizsgálja. A Legfőbb Ügyészség tavaly Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire adott válaszában megerősítette, hogy a kórház ellen több esetben is folyik nyomozás, de ezek egyelőre mind felderítési szakaszban vannak, azaz még nem történt gyanúsítotti kihallgatás. A Nemzeti Nyomozóiroda emberi test tiltott felhasználása és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság pedig maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.

A hvg.hu-nak január elején mind az NNI, mint pedig a szabolcsi rendőrség megerősítette, hogy még nyomoznak, ennél több információt pedig nem tudnak közölni.

Nyílt levél némi lódítással

A Káslernek írt, január 22-i levelet a kórház 83 dolgozója írta alá, és többek között ez áll benne:

Elzárkózunk Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő azon állításaitól, mely szerint osztályunkon bármely pácienst bőrszín vagy rassz szerinti hovatartozás alapján megkülönböztetett bánásmódban, ellátásban részesítettünk. Visszautasítjuk azt a vádat, miszerint bármely olyan egészségügyi tevékenységet folytatnánk, mely Magyarországon nem jogszerű, nem megengedett.

Csakhogy ez az állítás egy egyszerű netes kereséssel megcáfolható, az elmúlt években ugyanis két olyan jogerős ítéletet is hoztak, amely megállapította, hogy a szülészeti osztályon a származásuk miatt hátrányosan különböztettek meg embereket, írja a 444.

Egy szülő nőt azzal fenyegettek meg a műtőben, hogy elveszik a gyerekét, ha a fájdalom miatt üvölt, az orvos pedig azt mondta, hogy a roma nők csak pénzért szülnek. Ebben az esetben 2016-ban az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogsértést állapított meg.

Az másik ügyben pénzt kértek a szülő nők kísérőitől, hogy védőöltözetet húzhassanak és az anya mellett legyenek. Itt a Miskolci Törvényszék 2018-ban ötmillió forintra büntette a szülészetet. 

A miskolci szülészeti osztály élén 2009 óta ugyanaz a főorvos, Nagy Gábor áll. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet