szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány képzések formájában adná meg a kártérítést, az államtitkárnak nincs válasza arra, mi lesz azokkal, akik pénzt szeretnének.

A gyöngyöspatai romáknak „mindent megadnak, de pénzt nem” – mondta Orbán Viktor január közepi rádióinterjújában. Emlékezetes, a gyöngyöspatai szegregált roma diákoknak 100 millió forintot ítéltek meg kártérítésként, de az állam természetben fizetne.

Gyöngyöspatai témában tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, amit a 444 idéz. Rétvári elmondta, hogy:

  • szerinte olyan helyzetről van szó, ami 2004 környékén keletkezett, a Gyurcsány-kormány alatt,
  • ezt a helyzetet az Orbán-kormány szüntette meg,
  • úgy véli, már nem áll fenn a szegregáció az iskolában, ezt a bíróság is elismerte.

Az államtitkár ismertette a kormány álláspontját, miszerint a megfelelő kárpótlás nem a készpénz, hanem egy oktatási program, amivel az esélyeik az életben jobbá tudnak válni, ha a képzéseket, ha utólag is, de megkapják.

A jövő héttől az érintett roma családokkal közvetlenül kezdenek egyeztetni, hogy mit szeretnének, milyen képzéseket szeretnének.

A képzések szintfelmérővel indulnának, hogy megtudják, kinek mire van szüksége. Megemlítette a pszichés segítséget, idegennyelvi képzést, informatikai képzést, beilleszkedést segítő képzést. Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akik nemet mondanak a természetbeni kártérítésre, Rétvári annyit felelt, hogy „majd meglátjuk.”

Úgy gondolja, hogy egy közvetlen konzultáció fog segíteni. „Mi elismerjük, hogy őket kár érte, nem is ennek nagyságrendjével vitatkozunk, hanem azon, hogy a jóvátétel miképpen történjen. A teljesítés módjában egyeztetünk a felperesekkel, és ha sikerül velük megegyezni, az teljesen jogszerű.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr