szerző:
hvg.hu

Az I. kerület ellenzéki polgármestere szerint feljelentések, pereskedések várhatók, mert náluk is estek ki csontvázak a szekrényből.

Vannak viszont olyan esetek is, ahol komoly jogsértést találtunk. Az önkormányzat megkárosítását

– fogalmazott a 444.hu-nak adott interjúban az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta. A tavaly októberben megválasztott párbeszédes politikus szerint az I. kerületben is estek ki csontvázak a szekrényből, és nem olyan sokára ezeket a nyilvánosság elé tárják. "Sok szempontból teljes átalakítást kellett végeznünk. Ügyvédi szerződéseket mondtunk fel, új szerződéseket kellett kötni, egy egész jogi stáb vizsgálja a korábban kötött szerződéseket" – sorolta.

V. Naszályit kérdezték Bayer Zsoltról is, aki a kerületben bérel önkormányzati lakást havonta 32 ezer forintért. A kormánypárti publicista korábban azt mondta, attól tart, hogy az új kerületvezetés megpróbálja majd kirakni otthonából, de a polgármester szerint ez nincs így.

Nincs ilyen szándék pillanatnyilag, hogy felbontsuk vele a szerződést. Viszont azt látni kell, hogy mondjuk például a költségelvű lakbérekkel kapcsolatban törvényi kötelezettség, hogy minden évben felül legyen vizsgálva, hogy valójában mennyi az önkormányzat költsége a bérlakásaira, és a költségelvű lakbért minden évben korrigálni kell annak alapján, hogy mennyi a valós költség. Mert hiszen a költségelvű azt jelenti, hogy annyit fizetsz nekünk a lakásért, amennyibe nekünk kerül az, hogy fenntartjuk

– magyarázta.

A polgármester arról is beszámolt, hogy új parkolási rendet szeretnének megvalósítani, amelynek kialakítása többlépcsős folyamat lesz. "Most készül a parkolási koncepció. Amikor ez összeáll, akkor egy társadalmasítási folyamat fog elindulni – magyarán kitesszük a lakosság elé, hogy szóljanak hozzá, mondják el a véleményüket.

Egyeztetjük a Várban működő intézményekkel is, és amikor összeáll a koncepció, annak alapján megalkotjuk a parkolási rendeletet. Mindenképpen változni fog a parkolási rendszer"

– mondta V. Naszályi.

A kerületben megforduló turistabuszokról is beszélt a polgármester. "Készül a megoldás, ennek a jogi kereteit próbáljuk most megteremteni, mind itt a kerületben, mind a fővárosban. Olyan irányba szeretnénk elmenni, hogy a meglévő parkolóhelyeket sokkal hatékonyabban használjuk ki, tehát valamilyen számítógépes rendszer, applikáció segítségével lehessen valamilyen módon bejelentkezni ezekre a parkolóhelyekre egy limitált időre, hogy egy jó fluktuáció meg tudjon valósulni. Sokkal komolyabb ellenőrzést szeretnénk tartani.

Van olyan nyári hétvégi nap, hogy 600 turistabusz fordul meg a Várnál. Az éves napi átlag 350-400. Az nagyon sok"

– mondta a polgármester.

A terveket illetően beszélt arról is, hogy “a buszok a regisztráció alapján parkolhatnak csak, és azt, hogy egy busz a forgalmi sávban áll, és járatja a motorját, azt nem fogjuk engedni. Ezeket ellenőrizni fogjuk, és elküldjük vagy megbírságoljuk őket. Előkészítés alatt van egy olyan tervezet is, hogy legyen a Várhegytől és a Gellért-hegytől távolabb, rozsdaövezetekben kialakítva egy buszváró. Ahol - miután egy megállóhelyen kiszálltak a turisták – a sofőr le tudja tenni az üres buszt".

V. Naszályi Márta ugyanakkor hangsúlyozta: nem az a cél, hogy távol tartsák a turistákat, vagy hogy "még több pénzzel húzzák le őket", hanem inkább az, hogy sokrétűbb ajánlatot tudjanak nekik adni. "Nagyon sok látnivaló van itt, a kerületben. Nemcsak a Szentháromság tér létezik, hanem nagyon sok értékes, szép, izgalmas látnivaló, program van még. A problémát az okozza, hogy egyfajta út van eladva az embereknek".

Én azt szeretném, hogy különböző motivációs rendszerekkel felhívjuk a figyelmet arra, hogy nagyon máshogy is lehet itt turizmust csinálni"

– tette hozzá a polgármester, aki a Lánchíd kapcsán is szólt néhány szót. V. Naszályi úgy látja, "ha elindul végre a Lánchíd felújítása, akkor ki fog derülni, hogy sokkal jobb nekünk az, ha a Lánchídon nem járnak autók".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ember, hogy lehet így aludni?

Ember, hogy lehet így aludni?

46 000 éves madarat találtak

46 000 éves madarat találtak

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés

Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés