szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat nemteljesítésre hivatkozva szakítja meg az együttműködést a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. 

A VIII. kerület önkormányzata még tavaly áprilisban kötött szerződést a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, amelyben utóbbi vállalta, hogy ellátja a Szomszédok Egymásért Mozgalom egyes feladatait. Ez egy olyan bűnmegelőzési program, amelynem célja a lakóközösségekben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása a kölcsönös segítségnyújtáson alapulva. Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy azok, akik részt vesznek a mozgalomban, vállalják, hogy szemmel tartják a szomszédaik vagyontárgyait, s ha gyanús jelenséget észlelnek, jelentik a polgárőrségnek, az pedig a rendőrségnek.

Az önkormányzat hétfői Facebook-bejegyzésében azonban arról számolt be, hogy a polgárőrség tavaly május 1-je és december 30-a között összesen hét napon használta az erre a célra beüzemelt rendszert, és ebben az időszakban egyetlen közterületi bejelentést sem küldött.

A kerület 7 millió 85 ezer forintról szóló szerződést kötött a szervezettel, az összegből 2,3 millió forintot részszámlák alapján még 2019-ben ki is fizetett neki. A mostani bejelentésben azonban közölték: "egy felelős, a kerületiek pénzére vigyázó önkormányzat nem fizethet olyan szolgáltatásért, amely mögött nincs teljesítés, ezért az önkormányzat felbontja a megbízási szerződést. Egy önkormányzatnak nincs olyan kötelezettsége, hogy pénzügyi támogatást biztosítson egy feladatait nem ellátó polgárőrségnek."

Azt is írták, hogy az elmúlt hónapokban többször kezdeményeztek egyeztetést a polgárőrség vezetőjével, Kaiser Józseffel, ám a találkozókat különböző okokra hivatkozva lemondta. Január óta már el sem tudták érni az önkormányzat számára a szerződésben is megjelölt kapcsolattartási módokon.

Jelezték azt is, hogy február 24-én döntöttek egy ugyancsak tavaly áprilisi, tehát még az előző kerületi vezetés által meghozott határozat végrehajtásáról, ami egy addiktológiai rendelő megnyitásáról szólt a Magdolna u. 33 szám alatti helyiségben. Az ingatlant 2013 óta a polgárőrség térítésmentesen használta, ám most azt, a berendezési tárgyait, valamint egy Suzukit és egy Volkswagent vissza kell adniuk az önkormányzatnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Pikó Andrást lejárató nyilatkozatot írattak alá óvónőkkel a saját kerületében

Ki kellett jelenteniük a józsefvárosi óvodákban dolgozó óvónőknek és minden más alkalmazottnak, hogy nem tagjai semmilyen civil szervezetnek – tudta meg a hvg.hu. Ez nemcsak törvénytelen, de a civil támogatással megválasztott, új kerületi polgármester, Pikó András miatt teljesen érthetetlennek is tűnt, ám mivel az önkormányzat utasítására hivatkozva íratták velük alá, az állásukat féltve sorra nyilatkoztak. A csavar ezután jött: Pikó András elmondása szerint tudomása nélkül zajlott az egész akció, csak lapunktól értesültek arról, mi folyik a saját fenntartású intézményekben. Szándékos, belső szabotázs vagy emberi hiba? Józsefváros vizsgálatot indít, hogy kiderítsék.

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója