szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ 1368 felsőoktatási intézményét felsoroló listára tíz magyar egyetem fért fel.

A Közép-európai Egyetem (CEU) eddigi legjobb eredményét érte el a kutatás és oktatás területén a Quacquarelli Symonds (QS) rangsorán, amely a világ egyik vezető globális felsőoktatási listája.

A politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok területén 30., a filozófia terén pedig a 37. helyet szerezte meg a CEU, így ezekből a tárgyakból továbbra is a világ 50 legjobb egyeteme közé tartozik – írta közleményében az intézmény. A történelem, a szociológia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén a legjobb 100 egyetem közé kerültek.

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.” – jegyezte meg Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora az egyetem helyzete kapcsán.

A CEU bécsi kampusza
©

A rangsorok szerint a bölcsészet- és társadalomtudományok terén Ausztriában csupán a Bécsi Egyetem előzi meg a CEU-t idén, amikor az egyetem Bécsbe költözteti oktatási programjait.

Az Eduline összesítése szerint élet- és orvostudományok területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt: a QS szakemberei a 295. helyre sorolták. A listára a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült, előbbi a 401-450. helyezést, utóbbi pedig a 451-500. helyezést szerezte meg.

A természettudományi listán az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 318. helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 451-500. helyen végzett. A társadalomtudományi képzések rangsorában a Budapesti Corvinus Egyetem a 401-450. helyen végzett.

A bölcsészettudományi terület listáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371. helyet szerezte meg.

A mérnöki-technológiai képzési terület rangsorára csak egy magyar felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel: a BME 295. helyen végzett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt

Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor