szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jakab Ferenc elmondta azt is, hogy úgy gondolják, aki átesett a betegségen, az rövidtávon biztosan immunitást szerez.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozott Jakab Ferenc, aki az országos koronavírus-kutatócsoportot vezeti. Az egyetem biológiai intézetének docense a videóban arról beszélt, hogy egyelőre csak matematikai modellek alapján becsülhető meddig tarthat és hány embert fertőződhet meg Magyarországon a járvány által.

Ugyanakkor fontos, hogy úgy véli, sikerült széthúzni a járványgörbét, vagyis lassul a terjedés üteme, aminek nyomán az ellátórendszer is jobb állapotban maradhat.

Elmondta azt is, hogy mostani állapot szerint, aki átesett a járványon egy időre – 1-3 évre - immunitást szerez.

Közölte még, hogy van néhány ígéretes szer a betegség ellen, de ezek mindegyike még klinikai tesztelés alatt van, egyik sem igazolta 100 százalékban, hogy hatékony lehetne.

A koronavírus-kutatócsoport vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő két hét után meglátjuk, milyen könnyítések lehetnek esetleg a jelenlegi intézkedéseken, de arra kért mindenkit, kerülje a kontaktusokat és tartsa be az utasításokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!