szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombaton egy, vasárnap reggel pedig újabb hét teszt eredménye lett pozitív a szentesi kórházban. Egy környékbeli idősotthon lakói fertőződtek meg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Koronavírusos lett a Nagymágocsi Kastélyotthon nyolc idős ápoltja - erősítette meg a hvg.hu információját Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón. Kiderült, az otthon egyik lakóját fejsérüléssel szállították a szentesi kórházba, majd elvégezték rajta a tesztet. Miután az ő tesztje pozitív lett, szombaton kivonultak az otthonhoz, és mind a 286 ott élő idős embert letesztelték. Ekkor derült ki, hogy további hét ember kapta el a koronavírust, akiket a szentesi kórházba szállítottak.

Az otthon dolgozóit is tesztelték, de közülük senki sem lett beteg - közölte Müller.

A szentesi polgármester a város hivatalos Facebook-oldalán bejelentette, a kórházban nyolc koronavírusos beteget ápolnak, azonban semmilyen részletet nem közölt róluk, azt viszont leírta, hogy a kórházban van az ellátásukhoz szükséges védőfelszerelés.

Nagymágocs polgármestere, Szebellédi Endre vasárnap 11 körül jelentette be Facebook-oldalán, hogy az otthon 8 lakója koronavírusos lett. Hangsúlyozta, a település ettől nem számít gócopontnak, az intézményben március 8-a óta kijárási és látogatási tilalom van.

A helyiek az eset részleteiről keveset tudtak, de azt már hallották, hogy a koronavírusos ellátottak vannak az intézményben. A szociális intézményekben egyébként már látogatási és felvételi tilalom van érvényben tíz napja, de úgy tudjuk, hogy az ellátottakat gondozók ki és bejárhatnak a munkahelyükre. Egy településen élő, az idősellátást is ismerő forrásunk úgy tudja, hogy már kijelölték a dolgozók körében azokat is, akik az otthon lezárása után bentlakóként fogják ellátni az időseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!