szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat által fenntartott idősotthonban tíz ellátott és öt dolgozó koronavírusos, a város állami intézményében is vannak fertőzöttek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Zalaegerszeg több szociális intézményében is megjelent a koronavírus – írta meg Balaicz Zoltán polgármester a Facebookon.

Az önkormányzati idősotthonban a múlt héten hozott először pozitív eredményt a laborvizsgálat, aztán az ottani demens részlegen minden ellátotton és dolgozón elvégezték a tesztet. Kilenc idős embert és öt dolgozót diagnosztizáltak koronavírussal.

A városban nem csak önkormányzati, hanem állami bentlakásos szociális otthon is működik, az ráadásul az önkormányzatinál jóval nagyobb. Ott is hasonló folyamat játszódott le: szintén találtak pozitív eredményű ellátottakat és dolgozókat, izolálták őket – írta a polgármester, de a konkrét számokat nem közölte.

A városban az otthonok lakóin és dolgozóin kívül még két koronavírus-fertőzöttről tudnak: egy egészségügyi dolgozóról, aki április 3-a óta nem mozdult ki otthonról, valamint egy pedagógusról, aki önkéntes tesztet végeztetett, házi karanténban van, tünetmentes.

A kedd reggeli adatok szerint Zala megyében 89 koronavírusos beteg van, de ennél részletesebb bontást nem tesznek közzé.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos a hvg.hu kérdésére közölte: addig 25 idősotthonban találtak koronavírus-fertőzötteket. Azt azonban nem árulta el, hogy melyek ezek az intézmények, illetve azt sem, hányan fertőződtek meg. Csak annyit mondott: a számuk eltérő. Van, ahol csak egy-egy fertőzöttet tartanak nyilván, őket elkülönítették. Az viszont kiderült, hogy vasárnap estig 64 idősotthoni lakó hunyt el a járvány miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában