szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dokumentumot, amely a nők elleni erőszak felszámolására jött létre, Magyarország 2014-ben ugyan aláírta, de azóta sem ratifikálta.

Politikai nyilatkozatot terjesztett az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

A kormánytöbbség a hétfői ülés kezdetén módosította a napirendet, így hétfő este megtárgyalják a nyilatkozatot, kedden pedig már szavaznak is róla.

A független Szabó Szabolcs szerint az Országgyűlés elé került előterjesztés döbbenetes, hiszen „az egyezmény a családon belüli erőszak megelőzéséről, a nők és gyermekek védelméről, az elkövetők büntetlenségének megszüntetéséről szól”.

Ezt az egyezményt nem hajlandó évek óta ratifikálni a Fidesz–KDNP, most pedig végképp kifarolna belőle

– írta a Facebookon Szabó Szabolcs.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője javaslatukat indokolva azt mondta, hogy az egyezményben lévő ideológiai megközelítés a magyar jogrenddel és saját meggyőződésükkel is ellentétes. Szerinte a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt „a romboló genderszemlélet” bevezetését, valamint rá akarja erőltetni az országokra a menedékjog nemi alapon történő biztosítását.

„Mivel a magyar emberek már számos alkalommal kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket, ezért nem tudnak támogatni olyan egyezményt, amely felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába” – mondta az MTI híre szerint a kereszténydemokrata politikus. Ezután kitért arra is, hogy a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen.

„Jogunk van megvédeni országunkat, kultúránkat, törvényeinket, hagyományainkat és nemzeti értékeinket, amelyeket sem a többségi meggyőződéstől eltérő genderszemlélet, sem a korlátozás nélküli vagy a társadalmi nemek alapján előnyöket biztosító bevándorlás nem veszélyeztethet” – fogalmazott Nacsa Lőrinc. A politikus azt is mondta, az egyezmény azon pontjai, amelyekre maguk is értékként tekintenek, különösen a gyermekek védelme és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés, jelenleg is része a magyar jogrendszernek. „Így kimondható, hogy az egyezmény ideológiai követelések nélküli részei már biztosítottak Magyarországon”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon