szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szél Bernadett a budapesti rendőrfőkapitánytól kért adatokat.

Szél Bernadett közérdekű adatkérésben kérdezte a budapesti rendőrfőkapitányt a dudálós tiltakozás résztvevői ellen indult eljárásokról és büntetésekről.

A független képviselő közleményében azt írta, hogy az öt alkalom során összesen 106 ember ellen indítottak szabálysértési eljárást, és első fokon összességében 13,635 millió forint pénzbírságot szabtak ki.

"A legdurvábban a május 4-i tiltakozáson részt vevőkkel szemben jártak el: ekkor a helyszínen intézkedő 45 rendőr 49 fővel szemben indított szabálysértési eljárást, akiket összesen 7,59 millió forintra büntettek.

Ez fejenként átlag 161 500 forint bírságot jelent. A rendőrségi válasz szerint az intézkedésekben első alkalommal 16, majd 30, 45, végül 50 rendőr vett részt"

- írta Szél Bernadett, aki azt is közölte, hogy az országos rendőrfőkapitánynak is küldött egy adatkérést, tőle többek közt azt kérdezte, hogy a rendezvényekkel, illetve gyűlésekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti korlátozások megszegése miatt hány esetben indítottak eljárást és mennyi bírságot szabtak ki.

"A válasz szerint a "rendezvénnyel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt" országosan 71 személy ellen indult szabálysértési eljárás, ebből 69 (!) személlyel szemben Budapesten.

Közülük 56 személlyel szemben 8,925 millió forint bírságot szabtak ki első fokon. Ez fejenként átlagosan közel 160 ezer forintot jelent"

 - írta a képviselő.

Szél Bernadett szerint a rendőrség válasza azért is érdekes, mert csak rendezvényről beszélnek.

"A mindvégig gyűlésnek minősített eseményt utólag rendezvényként újraértelmezték, miközben szabálysértési határozatok sorát alapozták arra, hogy a megmozdulás "a kormány veszélyhelyzet hatálya alatt hozott intézkedései miatti véleménynyilvánítás", a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlés volt. Kérdés, ha nem gyűlés volt, akkor milyen rendezvény is volt az? Zászlós buli? Ha viszont ezekben az adatokban nincsenek benne a Clark Ádám téri tiltakozások, akkor kérdés, hogy azokat miért nem küldték el"

- írta.

A képviselő azt is megkérdezte, hogy a Mi Hazánk "Tégy a magyargyűlölet ellen!" címmel meghirdetett eseménye kapcsán milyen rendőri fellépés történt.

A rendőrség válaszában megírta, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál 6 főt állítottak elő, 34 fővel szemben indult szabálysértési eljárás, közülük 2 fővel szemben a gyülekezési joggal visszaélés miatt is folyamatban van szabálysértési eljárás, valamint, hogy a gyűlés rendőri biztosításában 189 rendőr vett részt.

A Deák téri tüntetést ugyanakkor meg sem említette a rendőrség, ott senki ellen nem indult eljárás, senkit nem büntettek, csak biztosították a helyszínt. Pedig több ezren vettek részt rajta és tudjuk mit skandáltak"

- írta Szél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!