szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK-s polgármester az önkormányzati ülésen történészkedett.

Adolf Hitlerről értekezett az önkormányzat ülésén László Imre, a XI. kerület polgármestere, aki a Demokratikus Koalíció politikusa. A felvételt a Hír Tv tette közzé.

László azt mondta, Hitlert megérdemelten választották az év emberének. (A náci diktátort a Time magazin 1938-ban nevezte az év legbefolyásosabb közszereplőjének. A polgármester úgy fogalmazott, Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”.

Hozzátette, hogy Hitler „ez után következő tettei” már nem férnek bele ebbe a képbe.

Hitler 1933-ban lett német kancellár. 1938-ig betiltotta az összes ellenzéki pártot, politikusait letartóztatta és börtönbe vagy koncentrációs táborba küldte. Ugyanígy járt el a szakszervezetekkel. A zsidók elnyomása már 1933-tól elkezdődött, fokozatosan korlátozták jogaikat, 1935-ben pedig megfosztották őket állampolgárságuktól, és megtiltották házasodásukat nem zsidókkal. A szervezett, nyílt erőszak az éppen 1938-ban rendezett pogrommal, a Kristályéjszakával kezdődött el.

Az ATV megkereste az újbudai önkormányzatot. László Imre annyit reagált: senki sem gondolhatja komolyan, hogy ő Hitlert mentegette volna.

"Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni" – fogalmazott László Imre.

Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata".

A polgármester közölte azt is, hogy mindenkitől bocsánatot kér. "Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!