szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A költségvetési törvény ellen tiltakozott a főpolgármester és más települések vezetői.

Vidéki polgármesterekkel együtt tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a pesti Duna-parton, ahol a tervezett költségvetési törvény ellen tiltakoztak.

Tóth József, Polgár polgármestere elmondta: a költségvetés 6500 forintos elvonást jelent minden kistelepülési lakosnak. Ma egyre többen fordulnak az önkormányzathoz támaszért, ami ezután jelentősen megnehezül. Tóth szerint szívtelen és gonosz költségvetés készül, amivel arra kényszerítenék a településvezetőket, hogy gazsuláljanak a kormányzati pénzért.

Csőzik László, Érd polgármestere azt mondta, a nemzeti együttműködés rendszerének tömbjén először ők, ellenzéki polgármesterek ütöttek repedést, a kormány pedig ezért áll bosszút a költségvetéssel. Ezzel előidézhetik az önkormányzatok tömeges csődjét, valamint elveszik az összes fejlesztési lehetőséget. Csőzik hangsúlyozta: a gépjárműadó az egyik legfontosabb bevételi forrás, amit elvesznek a helyhatóságoktól.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere felidézte: Kósa Lajos 2009-ben a közelben, a Kossuth Lajos téren tartott tüntetést az önkormányzatiság alapértékeiért, ehhez képest 180 fokot fordult pártja politikája. Nem mindegy, hogy a gépjárműadó a helyi önkormányzathoz fut-e be, mert abból tudják felújítani az utakat, a helyi problémákat orvosolni – jegyezte meg.

Karácsony Gergely azt mondta, a kormány tönkre akarja tenni az önkormányzatiságot ezzel a költségvetéssel, és azt a gondolatot veszi célkeresztbe, hogy az állampolgárok maguk választják meg a helyi vezetőiket, és rájuk bízzák a települések sorsát.

Most nem a polgármestert büntetik meg – jelentette ki –, hanem a polgárokat. Az ő jogos igényeiket tagadják meg, elveszik a lehetőségét annak, hogy bemutathassák, van a válságkezelésnek más útja is, nemcsak a pénzembereknek lehet még több pénzt adni.

A kormány helyében nagyon félnék”

– mondta Karácsony. Szerinte azoktól a választópolgároktól kellene tartania az Orbán-kormánynak, akik nem értik, miért sarcolják meg az önkormányzatokat a legnehezebb időkben.

Karácsony felszólította a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a költségvetési törvényt. 

Ne álljanak a sötét oldalra”

– fogalmazott.

Végül arra kérte polgármester kollégáit, hozzanak létre erősebb szövetséget a Magyar Önkormányzatok Szövetségéből. Ennek vezetője jelenleg Gémesi György.

A költségvetésről a pénteki napon dönt az Országgyűlés. A főpolgármester és társai a sajtótájékoztató után a Kossuth térre vonultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Toronymagasan vezet a Fidesz Budapesten, de Karácsonnyal elégedettek a fővárosiak

A koronavírus-járvány kiélezte a harcot a kormány és a budapesti városvezetés között, a Republikon friss kutatásából kiderült, a fővárosiak elégedettebbek Karácsony Gergely és a fővárosi önkormányzat elmúlt hónapokban mutatott tevékenységével, mint Orbán Viktor és a kormány munkájával, azonban a Fidesz támogatottsága így is kimagasló Budapesten. A Kutyapárt beérte az MSZP-t Budapesten.

Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

Algákkal piszkálnának bele a növények génjeibe, hogy kevesebb vízzel is növekedjenek

300 milliós támogatást kap 41 magyar dokumentumfilm

300 milliós támogatást kap 41 magyar dokumentumfilm