szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2 millió ember van nagy bajban, ha rosszkor fájdulna meg a foga.

Az ország ötöde nagy bajban van, ha nem jókor fájdul meg a foga, mert hat megyében nincs közfinanszírozott 24 órás fogászati ügyelet – írja a Népszava. Ez több mint 2 millió embert érint.

Ha valakinek nagyon sürgős, a legjobb, ha vonatra száll, és meg sem áll a fővárosi Szentkirályi utcai ügyeleti központig

– fogalmazott a lapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Nagy azoknak a megyéknek a listáját, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási listájából gyűjtötte ki. Ezek:

  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Tolna és
  • Veszprém megye.

A szakember szerint valószínűleg annak sem sokkal könnyebb, aki más megyékben él. Mint mondja: noha az ügyletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fizet a feladatra, hogy abból szinte lehetetlen megoldani a problémát. A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket. Összehasonlításként, a Népszava a fogorvosi közösségi portálokra hivatkozva írja, hogy a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak.

Nagy gyors számítása szerint egy nagyvárosban egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint se hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből. A legtöbb helyen a pénzhiány miatt a hétvégén és az ünnepnapokon csak néhány órás ügyeletet szerveznek, noha a jogszabály szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani. Például Győrben is van ilyen, hétköznap este nyolc és tíz óra között, szombaton, vasárnap és az ünnepnapokon pedig reggel kilenc és három óra között. Akinek nem ekkor fájdul meg a foga, az vagy elmegy egy magánszolgáltatóhoz, vagy szenved.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökkentené adóterheit? Van, amit szabad, és van, amit nem

Csökkentené adóterheit? Van, amit szabad, és van, amit nem

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Könnyen lehet, hogy most kezdődik az olajpiac alkonya

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte

Átlépte a 31 milliót a fertőzöttek száma világszerte