szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szorosabb együttműködésre, de sok vitára is számít az ellenzéki pártok között Lakner Zoltán politológus. Az elemző a közös jelöltekről és együttműködésről szóló bejelentést értékelte, és azt latolgatta, mivel fog ez járni.

Csak az ellenzéki közvélemény minimumelvárásának tettek eleget, és túl sokáig vártak az ellenzéki pártelnökök azzal a közös nyilatkozattal, hogy a 2022-es parlamenti választáson közös jelölteket indítanak minden választókerületben - írja Lakner Zoltán politológus a Jelen hetilap honlapján. Lakner emellett elismeri: még nem volt példa arra, hogy másfél évvel a választások előtt ilyen lépésre jussanak.

Logikusnak nevezte, hogy közös lesz a program, ami azonban “a szakértői stábok, a háttérintézmények, az azokat működtető pártalapítványok szoros együttműködéséből születhet”, amihez össze kell hangolni az anyagi forrásokat és a kommunikációs tevékenységet is,

“egy kormányprogramértékű cselekvési terv sokkal többet kíván az alkalmankénti közös sajtótájékoztatóknál” - írta.

Az elemző szerint nem várható, hogy teljesen összeolvadjanak az ellenzéki pártok, hiszen a cél nem a különbségek megszüntetése, hanem a működés, amennyiben nemcsak kormányváltást akarnak, hanem “egy tartósan fennálló élhető Magyarország létrehozása, ahol a nézetkülönbségek megvitathatók és kezelhetők”.

Ehhez szerinte az ellenzéki közvéleménynek el kell fogadnia az értelmes vitákat, a pártoknak pedig olyan tárgyalási mechanizmusokkal kell előállniuk, amikkel hatékonyan tudják ezeket lefolytatni.

“Fúrási, reszelési, macherkedési technikákat elég sokat láttunk az elmúlt tíz évben, ezeket érdemes lenne meghaladni. “

Ennek szerinte komoly vizsgája lesz a 106 egyéni jelölt kiválasztása, a közös vagy külön listák ügye, illetve a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja.

Az ellenzéki összefogás esélyeit és buktatóit a hvg.hu is latolgatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hont András hvg360

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Fehéroroszországról aktuálisan nem a szavazófülkék, hanem az utca és/vagy a nemzetközi diplomácia tárgyalótermei határoznak. Ez a tény pedig válasz mindazoknak, akik a minszki eseményekből a bárdolatlan populisták világméretű visszaszorulását olvassák ki. Vélemény.

hvg.hu Itthon

Eldőlt: mindenhol közös ellenzéki jelölt lesz 2022-ben

Hat ellenzéki párt elnöke megállapodott arról, a 2022-es országgyűlési választáson minden körzetben egy jelöltet állítanak a fideszessel szemben. Megállapodtak arról is, az október 11-i időközi választáson egy jobbikos jelölt mögé állnak be.