szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az összes elvégzett PCR-vizsgálat 3-33 százaléka fizetős, attól függően, melyik laborról van szó. A szülők pedig továbbra sem állíthatnak ki igazolást a gyereküknek, mert a jelenlegi járványhelyzetben csak az orvos tudja megállapítani, hogy fennáll-e a koronavírus-fertőzés gyanúja. A járvány legfrissebb adatairól tartott sajtótájékoztatót Müller Cecília országos tiszti főorvos és az operatív törzs.

Újabb 633 állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 19 499 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Nyolc koronavírusos beteg hunyt el – köztük egy 37, egy 51 és egy 54 éves –, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett.

Müller Cecília az adatok ismertetésével kezdte: kiemelte, hogy 51 éves volt a legfiatalabb elhunyt, de a 37 évesről – akit a kormányzati tájékoztató oldal is felsorol – nem beszélt. A tiszti főorvos szerint mindannyian krónikus betegek voltak.

Az elvégzett PCR-tesztek száma 632 031, a korösszetételről változatlanul elmondható, hogy főleg a 20-29 évesek fertőződnek meg. Éppen ezért kérik őket, hogy tartsák be a távolságtartási szabályokat. Müller Cecília szerint a védekezés része, hogy szigorúbban és több helyen kell a maszkot viselni, így lehet megakadályozni, hogy az emberek átadják egymásnak a vírust.

A szórakozóhelyeknek is ezért kell 23 órakor bezárniuk, így lehet megakadályozni, hogy a fiatalok csoportosuljanak.

A tiszti főorvos ezután a "régi-új" eljárásrendről beszélt: ennek lényege, hogy minden kérdés szerepeljen benne, amire a hatóságoknak, egészségügyi szolgáltatóknak szüksége lehet, beleértve az új WHO-protokollokat is. Lényegi változtatást ez nem tartalmaz, a háziorvos továbbra is kérheti bárkinek a tesztet, viszont 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama. Még mindig a közösségi terjedés megakadályozása a cél, külön odafigyelnek az iskolákra és az óvodákra is.

Kiss Róbert rendőr alezredes az érvényben lévő járványügyi szabályokat sorolta fel. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 3062 fő esetében rendeltek el hatósági házi karantént. A rendőrök 22 esetben intézkedtek, amikor tömegközlekedésen valaki nem –vagy nem megfelelően – viselt maszkot, 27 esetben pedig üzletekben.

©

Újságírói kérdések következnek:

Mikor büntet a rendőr? A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, ha ők mulasztást észlelnek, a jármű vezetőjét és a szabálytalanságot elkövetőt is figyelmeztetik. Helyszíni bírságot vagy feljelentést csak súlyosabb, vagy ismételt szabálytalanság esetén alkalmaznak – mondta Kiss Róbert.

Milyen esetben rendelheti el a háziorvos a PCR-tesztet? Müller Cecília szerint továbbra is minden esetben, amikor valakit gyanúsnak talál. Erre azért is van szükség, mert így a beteg bekerül a rendszerbe. Az esetdefiníciót is pontosan meghatározták az eljárásrendben.

Elég-e személyautóban a maszkviselés, ha idősekkel utazunk együtt? A tiszti főorvos szerint, ha az utasok amúgy is közös háztartásban laknak, akkor nyugodtan. Ha idegenek ülnek egy kocsiban, akkor az idősek a hátsó ülésen foglaljanak helyet, maszkban, és kizárólag egészségesen.

Segít a D-vitamin a vírus ellen? Vannak ilyen irányú kutatások. A magyaroknak alapból alacsonyabb a D-vitamin-bevitele a szükségesnél – ismerte el Müller Cecília, aki szerint 2000 egység a napi szükséglet, ennél többet is lehet beszedni.

Karanténba kell vonulnia a szülőknek és a testvéreknek, ha egy gyerek karanténba kerül? Ha a gyerek csak kontaktja volt egy pozitív személynek, akkor nem, mert a szülők ilyenkor nem szoros kontaktok. Ha valaki kontaktként kerül hatósági házi karanténba, akkor a protokoll szerint 10 nap múlva visszamehet az iskolába, de csak akkor, ha nem mutat tüneteket. Ha igen, akkor gyanús esetnek kell kezelni.

Mennyi reagens áll rendelkezésre az országban a PCR-tesztekhez? Elegendő – válaszolta Müller Cecília. A PCR-vizsgálatoknak jelenleg semmilyen akadálya nincs.

Az összes napi tesztből hány készül magánlaborban? A különböző laborok különböző arányban végeznek vizsgálatokat aszerint, hogy mi alapján kérik azokat. A közellátásban végzett vizsgálatok minden esetben térítésmentesek. Körülbelül 3-30 százalékig terjed az aránya a különböző laboratóriumokban a térítésért igénybe vett vizsgálatoknak.

Egy több száz fős iskolában hogy lehet sorban állás nélkül lázat mérni? Müller Cecília szerint ezt a helyhez kell szabni, ahány intézmény, annyiféle lehetőség. Az alapszabály, hogy próbáljanak meg több bejáraton beengedni gyerekeket, hogy ne legyen torlódás.

Valóban elég a szülői igazolás, ha náthás a gyerek? A tiszti főorvos szerint a járvány ezen szakaszában nem várható el a szülőktől, hogy meg tudják ítélni a gyermek egészségügyi állapotát. Ezért szükség van orvosi ellenőrzésre.

Hány orvos, ápoló áll rendelkezésre jelenleg a koronavírusos betegek ellátására? Visszahívhatják a 65 év feletti orvosokat? Ha szükséges, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindent beteget el tudjanak látni. Járványügyi helyzetben akár átvezényléssel kell megoldani a problémát, erre van a vezénylési terv.

A hvg.hu kérdéseire ezúttal nem került sor, ezeket szerettük volna megtudni az operatív törzstől:

  • Merkely Béla szerint a felsőlégúti panasszal rendelkező betegek negyede lehet koronavírusos. Az e héten bevezetett új eljárásrend szerint a háziorvos a tünetek alapján, tesztelés nélkül kimondhatja valakiről, hogy koronavírus-gyanús, és házi karanténba kerül. Nem lehet, hogy így sokan úgy esnek ki huzamosabb ideig a munkából, hogy valójában nem is koronavírusosak? 
  • Az így koronavírusgyanúval otthon tartott emberek száma a statisztikákban megjelenik majd? 
  • Az állami tesztek esetén (tehát amelyet kontaktkutatás miatt rendel el a háziorvos) a laboroknak az állam a mintaelemzésért a hatósági árat fizetik ki vagy annál magasabb összeget? 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Müller Cecília arra kérte az oltásellenes mozgalmakat, ne terjesszék nézeteiket. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a meglévő szabályok szigorítását nem tervezik abban az esetben, ha azokat betartják az emberek, de a járvány aktuális helyzetét látva ezen változtathatnak.

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott