szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A polgármesterek közös deklarációjának aláírói szerint az önkormányzatok bevonása jelenti a garanciát arra, hogy a válságkezelésre szánt uniós pénzek eljuthassanak a rászorulókhoz.

Idén október 23-án a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk – olvasható abban a nyilatkozatban, amit közösen adott ki 46 város, falu és budapesti kerület ellenzéki vezetése. Az önkormányzatiság 1956-os örökség is – áll a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal által kiadott, közös közleményben –, megőrzése pedig különösen fontos járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején.

Az önkormányzatok erejükön felül küzdenek a járvány ellen – írják –, életek és egzisztenciák megmentésén igyekezve pedig szembesülnek a gazdasági válság hatásaival. Hozzáteszik: eközben a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat.

Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben

– fogalmaz a közlemény. A segítéshez szükséges támogatás csak az Európai Uniótól érkezne – folytatják –, ám a kormány ezt is akadályozza azzal, hogy nem hajlandó elfogadni az unió által szabott jogállami feltételeket. Ezek a feltételek biztosítanák, hogy a támogatások valóban a többség javát szolgálják, ne pedig a kiváltságosok további gyarapodását. 

Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat. Mert ez fakad hitünkből, mert ez a településeink és az egész ország érdeke

– hangsúlyozzák az aláírók. Azt írják, annak a garanciáját, hogy az uniós válságkezelő támogatás eljusson azokhoz, akiket illet, vagyis a magyar emberekhez, az önkormányzatok bevonása jelenti.

A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt – fogalmaz a közlemény. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai – folytatják – egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség.

A nyilatkozat teljes szövege, és az aláírók névsora Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán is olvasható:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orosz Anna hvg360

Orosz Anna: Önkormányzati politikusként kötelességünk országos ügyekért is kiállni

A tavaly ősszel megválasztott ellenzéki önkormányzati politikusok feladata – éppen a választók akaratából – túlmutat a klasszikus önkormányzati szerepeken, az önkormányzatiság nem kizárólag a helyi ügyek megoldásának terepe, írja szerzőnk, a Momentum alelnöke a 2019-es önkormányzati választások egyéves évfordulóján. Vélemény.

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?