szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EBH-t az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztanák. Az indítványt Vejkey Imre KDNP-s képviselő terjesztette be.

2021. január 1-től megszűnhet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), és helyette az ombudsman látná el a faji, nemi, és egyéb megkülönböztetés elleni jogvédelmet – írta a Telex.hu egy, a portál birtokába került tervezet alapján.

Kedd reggel rendkívüli ülést tart a parlament igazságügyi bizottsága, de hogy ott miről szó, egyelőre nem világos; a parlamenti honlapon mindössze egyetlen napirendi javaslatnak a címe szerepel, amely így szól:

Egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról szóló törvényjavaslat (T/.....)”

Egy, a Telex birtokába került, 11 oldalas dokumentumban viszont, amelyet a bizottság küldött ki a tagoknak, arról lehet olvasni, hogy jelenlegi formájában és jogköreivel felszámolnák az Egyenlő Bánásmód Hatóságot. A dokumentum benyújtója Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke.

Az EBH megszüntetését azzal magyarázzák, hogy az egyenlő bánásmódhoz való jog az alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztani. Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszosok adatait is – írta a Telex.hu.

Vejkey indítványa ugyanakkor érdemben nem változtat a diszkriminációs hatósági eljáráson.

Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő, a bizottság tagja botrányosnak nevezte a Facebookon a KDNP-s javaslatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt