szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Noha a kormány 20 százalékos béremelésről beszélt, a gyakorlatban ez csak 16,5 százalékot jelent az ápolóknak - írja a Népszava. A bérolló ezzel még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között.

Novemberben húsz százalékkal emelte a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szombati közleménye szerint a napokban érkezik meg. A béremelés ugyanakkor nem újdonság, hanem az évekkel ezelőtt elkezdett bérfejlesztés következő, rég eldöntött lépése. Ez pedig – mint ahogy arról egészségügyi dolgozók a Népszavának beszéltek – feszült helyzetet teremtett, mivel azóta több lényeges körülmény is megváltozott. Megjelent például az új szolgálati jogviszony, és vele a másodállások elvesztésének fenyegetése, de feszültséget kelt az is, hogy míg az orvosok jelentős béremelést kaptak, a szakdolgozóknak nem jár pluszkompenzáció.

Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére

– nyilatkozta egy ápoló a lapnak. Arra utalt, hogy az osztályon sok orvosi feladatot az ápolók végeznek. A megkérdezettek szerint tovább rontja a hangulatot, hogy a legfrissebb vészhelyzeti rendelkezések miatt még föl sem mondhatnak.

Keserű szájízt okoz, hogy a most novemberi 20 százalékos emelés, valójában csak 16,5 százalék

– mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh szerint nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban.

Soós Adrianna, az Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a lapnak arról beszélt: míg eddig az orvosi és a szakdolgozói bérek között 300 ezer forintos különbség volt, januártól ez akár milliós is lehet. Ráadásul, akik novemberben covid fertőzéssel otthoni karanténba szorultak, azok az ilyen helyzetekre járó, 100 százalékos táppénzt csak nagyon körülményes ügyintézés után, hetekkel később kaphatják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyenis Ágnes hvg360

Már nem csak a felső tízezernek szól a fizetős egészségügy

Az elhúzódó járvány átrajzolja a magánegészségügy szolgáltatásait és a betegek igényeit. A magánkórházaknak egyes területeken több páciens jut a most részlegesen leállt állami ellátás miatt, de idei profitrátájuk így is csökken a korábbiakhoz képest.

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa

Meghalt koronavírusban a Szent István-bazilika plébánosa