szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Momentum azt ígéri, 2022 után lemossák ezt a szégyent, a DK pedig elmagyarázta, azért vonult ki a szavazásról, mert nem tekinti legitimnek az Alaptörvényt sem.

Ahogy az várható volt, nem hagyták szó nélkül az ellenzéki pártok, hogy a kormánypártok a kilencedik alkotmánymódosítást és a választási törvény módosítását is megszavazták a Parlamentben kedd délelőtt: a Momentum a közpénzek ellopásának legalizásáról, a szavazásról kivonult DK pedig kirekesztő családpolitikáról beszélt.

“Az alkotmányozás szégyene, ami ma a Parlamentben történt. 2022 után lemossuk ezt a szégyent. Az európai Magyarországon minden parlamenti pártot bevonva, civil szervezetekkel konzultálva fogunk új alkotmányt alkotni, amit aztán népszavazással erősítünk meg” - áll a Momentum elnöke, Fekete-Győr András közleményében, hozzátéve, hogy “ahogy tavasszal, úgy Orbán Viktor most is a közpénzek ellopására és hatalomtechnikázásra használja a járványhelyzetet.”

A DK azzal indokolta kivonulását, hogy a párt nem fogadja el legitimként az Alaptörvényt sem, tehát a módosításon sem vesznek részt. A párt frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely közleményében azt írja, “szerint a Fidesz erkölcsileg már régen hiteltelenné vált ahhoz, hogy keresztény értékekre hivatkozva írja át Magyarország Alaptörvényét. A pánikkormány és gyáva miniszterelnöke jobban tenné, ha a Borkai-, Szájer- és Kalota-ügyek után nem akarná erkölcsből és kereszténységből kioktatni a magyar társadalmat.”

Az LMP-s Schmuck Erzsébet az Indexnek egyszerűen “a rablás szentesítéseként” jellemezte az Alaptörvényt, “amivel a Fidesz ismét bebizonyította, hogy csak a saját hatalmának megőrzése és a gazdagodás érdekli.” A Párbeszéd szerint pedig “a közpénzek ellopásának legalizálása mellett az szülőségről szóló részt emelte ki: “Ennyi erővel azt is el lehet mondani, hogy a kutya állat, a tulipán meg növény, sőt Szabó Tímea egy olyan módosító indítványt is benyújtott ehhez az Alaptörvény-módosításhoz, amely kimondja: Orbán Viktor férfi, és Mészáros Lőrinc férfi.”

(További reagálásokkal a cikket még frissítjük.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

Rekordhosszúra nyúlt a síszezon a Mátrában: még szombaton is lehet csúszni

Rekordhosszúra nyúlt a síszezon a Mátrában: még szombaton is lehet csúszni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni