szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen társaságban járhatott a szerző? - tette fel a kérdést Ungár Péter a legújabb 11.-es online tankönyv láttán.

Lekicsinylő és sértő módon beszél nemcsak a nőkről, de a férfiakról is a legújabb, 11. osztályosoknak szóló online nyelvtantankönyv egyik kvíze - hívta fel a figyelmet Facebook posztjában Ungár Péter LMP-s képviselő. A nemi sztereotípiákkal és szexista megjegyzésekkel tűzdelt feladatsor láttán a politikus feltette a kérdést:

a tankönyv írója milyen társaságokban járhatott, milyen férfiakat ismer, akik nem képesek koherensen és élvezhetően részt venni egy beszélgetésben?

Az online tankönyv egyik feladata ugyanis számos nemi sztereotípiát erősít meg, a Telex cikke szerint például az áll benne, hogy

a férfiak jellemzően üzletről, politikáról vagy jogi kérdésekről beszélgetnek, addig a nőket jobban lekötik a családi, érzelmi témák, vagy az ételek és az italok.

A 13 részes kvízben emellett olyan megállapítások szerepelnek, mint hogy a férfiaknál az „igen, nem, hm, ühüm, aha” egyetértést jelent, addig a nőknél csak azt, hogy „figyelemmel kísérik a beszélgetést”, de nem feltétlenül értenek egyet.  A gondolkodásbeli különbségeket próbálják érzékeltetni azzal is, hogy a férfiak gondolatmenete szerint „nem mondom neki sokszor, hogy szeretlek, mert megunja”, a női gondolatmenet szerint pedig fordítva: már biztosan megunt, mert nem mondja elég sokszor, hogy szeretlek. Ugyanígy, ha egy férfi egy stresszes nap után leül otthon a gépe elé, akkor a nő ezt úgy veszi, hogy már nem is szereti...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért