szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véleményük szerint tavaly szeptember óta is tovább romlott a média helyzete Magyarországon.

Levelet írt az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI).

A dokumentumban arra szólítják fel Margrethe Vestagert, hogy sürgősen kezelje a közép-európai médiapiac, azon belül is kiemelten a magyar és a lengyel torzulását. A levelet még 15 másik nemzetközi újságíró-szervezet is aláírta.

Emlékeztetnek, hogy már tavaly szeptemberben levelet küldtek a bizottságnak, hogy foglalkozzanak a magyar médiapiaccal. Álláspontjuk szerint ugyanis a magyar kormány megsértette az uniós állami támogatási szabályokat azzal, hogy az államilag finanszírozott reklámok terjesztése Magyarországon nem követi a piaci logikát, hanem a kormánypárti média támogatására és a független sajtó kiéheztetésére irányul. Ezzel pedig torzítja a piacot és hátrányos helyzetbe hozza a független médiát.

A levélben kitértnek rá, hogy a közmédia nem a köz szolgálatában áll, gyakorlatilag a magyar állam szócsöveként működik, de a levélben arra is emlékeztetnek, hogy az Európai Bizottság még mindig nem reagált a Klubrádió, mint "utolsó nagy független rádió" ügyére sem.

A dokumentum szerint a magyar médiapiac helyzet tavaly szeptembere óta tovább romlott.

Szintén kitérnek rá, hogy Lengyelországban is gyors ütemben romlik a média helyzete, mivel szerintük Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt a magyar utat követi, és hasonló módszerekkel ássa alá a médiaplularizmust, példaként megemlítik a lengyel közszolgálati médiát, amely szintén az állam szócsöveként működik.

Ha a Bizottság továbbra is tétlen marad, a független média Magyarországon, Lengyelországban is eltűnhet, ami katasztrofális következményekkel jár a demokráciára nézve” – írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt