szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője egy hosszú javaslatcsomag egyetlen elemét kiemelve háborodott fel, a Társaság a Szabadságjogokért azt kéri, mindenki olvassa el a teljes levelet hozzá.

Kocsis Máté felháborodott hangvételben írt a Társaság a Szabadságjogok (TASZ) hozzá is eljutott leveléről, mivel szerinte szerinte a civil szervezet abban azt javasolja, hogy „a migránsok kerüljenek a magyarok elé az oltási rendben”. A Fidesz frakcióvezetője elmondása szerint a minden frakcióvezetőnek szétküldött és a TASZ honlapján bárki által megtekinthető levelet a transzparencia jegyében tette közzé.

A politikusnak azzal nincs baja, hogy a szervezet javaslata szerint „a hátrányosabb helyzetben lévők kapjanak nagyobb figyelmet az oltási rendben”, de szerinte ott „kibújik a szög a zsákból”, hogy az egészségügyi dolgozók, a szegénységben élők és az etnikai kisebbségek mellett a felsorolásban szerepelnek a migránsok is.

Kocsis némi sorosozás után úgy összegezte véleményét: „Szerintem ez, a mostani helyzetben nem szolidaritás, hanem provokáció”.

Levelet kaptam a TASZ nevű álcivil egylettől, melyet most nyilvánosságra hozok, mert fontos a transzparencia. ��������‍♂️...

Közzétette: Kocsis Máté – 2021. március 26., péntek

A TASZ javaslata valóban felsorolta többek közt a migránsokat is, viszont a hvg.hu-hoz eljuttatott reakciójukban kiemelték: ők az ENSZ Gazdasági, szociális és kulturális jogok Bizottságának 2020. november 27-i állásfoglalását idézték. Abban a világszervezet arra hívta fel az államok figyelmét, hogy garantálniuk kell az oltás elérhetőségét a marginalizált csoportok számára, és felvetette, hogy egészségi okból lehet priorizálni olyan csoportokat, amelyek körében nagy a vírus terjedésének veszélye. „Azokban az államokban, ahol menedékkérők nagyobb számban, zsúfolt táborokban tartózkodnak, felmerül ilyen kockázat. A mi ajánláscsomagunk azonban a Magyarországon legkiszolgáltatottabb, mélyszegénységben élő emberekről szólt” – írták.

A közlemény pozitívumként említi, hogy ezek szerint a Fidesz frakcióvezetőjéhez is eljutott az üzenetük. „Örülünk, hogy Kocsis Máté elolvasta javaslatainkat, melyeket a döntéshozóknak küldtünk arra hívva fel a figyelmet, hogy a járvány és annak következményei tovább fokozzák a mélyszegénységben élő roma emberek nehézségeit. A frakcióvezető ugyanakkor érdemben nem akar reagálni felvetéseinkre, ezért abból egyetlen csoportot kiemelve folytatja a kormánypártok évek óta megszokott gyűlöletpropagandáját. (...)

A javaslataink között szerepel egyébként, hogy az állam nyújtson krízistámogatást az érintett önkormányzatoknak, amiből rászoruló lakosaikat segíthetik, a szegregátumokban élőket tájékoztassák közérthetően, hogy miként juthatnak oltáshoz, és támogassák a foglalkoztatást is.

Mi, és talán az egész társadalom is sokkal komolyabb viselkedést várnánk a kormánytól annál, minthogy a jelenlegi drámai helyzetben is egyetlen részletbe kapaszkodva hamis propagandát folytatnak társadalmi csoportok és civil szervezetek ellen” – olvasható a közleményükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!