szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem teljesen egyértelmű, miért kaptak sokan kevesebb pénzt a megszokottnál.

Több fórumon is arra panaszkodnak az ápolók, hogy hiába kaptak ígéretet arra, hogy a szolgálati jogviszony szerződés aláírásával nem fog csökkeni a bérük, mégis sokaknak 10–20–30 ezerrel, de van, akinek 100 ezer forinttal is csökkent a fizetése – írja a 444.

A március elsején hatályba lépett, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény értelmében az orvosoknak az új szerződésük aláírásával béremelés jár, az ápolók bérét azonban ez nem érinti, mert azt a kormány szerint már korábban rendezték.

Azt ugyan jogszabály rögzíti, hogy a munkáltatónak ugyanazt a bért kell biztosítaniuk a szakápolóknak, amit eddig kaptak, ez sok helyen nem így alakult. Sokan csak most szembesültek a helyzettel, amikor megérkezett a márciusi fizetésük. A lap információi szerint egy vidéki kórházban ápolóként dolgozó házaspár mindkét tagja 20–30 ezer forinttal kevesebbet kapott, de akad, aki ennél nagyobb fizetéscsökkenésről számolt be.

Az ápolók azért is bizonytalanok, mert az ő fizetésük általában nem csupán egy alapbérből áll, hanem rengeteg juttatásból és pótlékból, amelyek összege minden hónapban változhat, például az elvégzett túlórák mennyiségétől függően.

A csökkenésnek a lap által megszólaltatott Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint három oka lehet: egyrészt elképzelhető, hogy az ápoló kirendelve dolgozik, így a pótlékokat még nem számolták el, de az is lehet, hogy másképp szabták meg az új szerződésben a munkaidőkeretet, és három hónap után számolják ki. És azt sem lehet kizárni, hogy az orvosok béremelési terhei és az eladósodás miatt a munkáltató ott próbál csökkenteni a juttatásokon, ahol csak tud, így az ápolók fizetését vágták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil