szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A biokémikust körbevezették a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján.

A Facebook-oldalán közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hogy szerdán látogatóba érkezett hozzájuk, az intézmény Városmajori Klinikájára Karikó Katalin, a mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus.

Merkely Béla azt írja, Karikó Katalint körbevezették a klinikán, és a beszélgetés közben számos érdekes témával foglalkoztak. “Elsődlegesen természetesen az új típusú koronavírus-járvány legyőzéséhez nélkülözhetetlen vakcinákról, a hírvivő RNS-molekuláról és annak jövőbeni egyéb terápiás lehetőségeiről” – írta a posztban Merkely.

A rektor szerint Karikó korábban szívgyógyászattal is foglalkozott, “ezért közös tudományos együttműködést tervezünk munkacsoportjával. Persze, itt is az mRNS lesz a kulcsszó”.

A látogatás során az Egyesült Államokban élő biokémikus megtekintett egy Merkely által végzett szívműtétet és részt vett a négy egyetem klinikai járványelemző munkacsoport szerdai ülésén is. Karikó Katalin ezután egy ajándékot is kapott:

Semmelweis Ignác 200. születésnapja alkalmából készített ezüst emlékérmet ajándékoztam számára, a pandémia elleni harcban való kimagasló tudományos teljesítményéért”

– írta Merkely Béla a Facebookon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!