szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd társelnöke szerint alig volt olyan mondat az álnéven írt cikkben, ami ne lett volna jogsértő. Emellett 1,3 millió forint sérelemdíjat is fizet a Mediaworks, amiért többek közt biológiai fegyvernek nevezte a politikust.

“A kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben organizmusnak és biológiai fegyvernek neveztek. A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a rendszerváltás óta” - írta Facebookon a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea, aki jogerősen is megnyerte a pert Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen egy róla szóló cikk miatt.

A rendőrség tavaly októberben azonosította az újágírót, aki Zummer Fülöp álnéven írt cikket az újságba A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése címmel. Mint kiderült, Szikszai Péterről, a HírTV és EchoTV egykori vezérigazgatája az.

Szabó Tímea az írás április 21-i megjelenése után feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a rendőrség megtalálta az elkövetőt, és becsületsértés vétségéért a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz utalta az ügyet. A Fővárosi Törvényszék 2020 végén első fokon kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették Szabó személyiségi jogait, továbbá kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Ezen felül 1,3 millió forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a Mediaworksnek.

Szabó elmondta, tudomása szerint a rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy véglegesen eltávolíttassanak egy cikket. “Alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajtótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne. A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot” - írta Szabó, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezt az írást úgy jutalmazta, hogy tavaly év végén Szikszait nevezte ki a Mediaworks Hírcentrum igazgatójának.

Szabó megjegyezte, jövő héten lesz a Szikszai ellen indított büntetőügyének tárgyalása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!