szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az Országgyűlés elfogadja a házelnök határozati javaslatát, a Jobbik elnökének fizetnie kell.

Kövér László benyújtotta határozati javaslatát Jakab Péter megbüntetéséről. A házelnöknek ezt azért kellett megtennie, mert a Jobbik elnöke a Mentelmi Bizottság után az Országgyűléstől is kérte büntetése hatályon kívül helyezését.

Kövér László több oldalon át ír arról, miért tartja jogosnak, hogy Jakab Péter tiszteletdíját négyhavi összeggel (9 686 400 forinttal) csökkentsék.

A házelnök azt írta, hogy hiába figyelmeztette a Jobbik elnökét, hogy ne használjon sértő kifejezéseket, Jakab szerinte ennek nem tett eleget.

„Jakab Pétert korábban az Országgyűlés 2021. április 26-i ülésnapján szóban már figyelmeztette a házelnök, hogy az Országgyülés üléstermében e konkrét ki fejezés használata a házszabályi rendelkezések értelmében nem megengedett. Jelen esetben a képviselő ennek tudatában a korábbi figyelmeztetés ellenére használta ismét a kirívóan sértő megszólítást képviselőtársai és az ülést vezető elnök vonatkozásában is. Az Ogytv. 46/D. §-a és 4 7. §-a alapján a házelnök a valamely személyt csoportot kirívóan sértő kifejezést használó képviselő kitiltását, illetve tiszteletdíjának csökkentését rendelheti el a törvényben meghatározott mértékben” – írta Kövér.

A házelnök megjegyezte, hogy Jakab visszaesőnek számít, a jelenlegi ciklusban már negyedszer figyelmeztették a pártelnököt. Kövér László úgy véli, jogszerűen és arányosan szabta ki a büntetést, amelyet nem politikai indokok motiváltak.

A házelnök közölte, hogy amennyiben az Országgyűlés elutasítja a határozati javaslatát, a büntetést hatályon kívül helyezik, de ha elfogadják, akkor Jakabnak be kell fizetnie 9,6 millió forintot.

Kövér László házelnök azért büntette meg Jakab Pétert, mert a Jobbik elnöke május 17-én ficsúrnak nevezte azokat a fideszes képviselőket a parlamentben, akik közpénzből urizálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Tibor Itthon

Kövér László végre észrevette, hogy a rekordbüntetésekből az ellenzék kovácsol fegyvert

Úgy tűnik, az ellenzék megpróbál politikai tőkét kovácsolni abból, hogy Kövér László parlamenti elnök sorozatban egyre nagyobb összegekre bünteti a parlamenti képviselőiket. A házelnök szigora a legritkább esetben sújt le kormánypárti politikusra, pedig személyeskedő, olykor kocsmai stílusú beszólásból egyik politikai oldalon sincs hiány.