Tetszett a cikk?

Gerhard Schröder német kancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke pénteken a berlini képviselőházban szociális megszorításokra készítette fel a lakosságot. A kereszténypárti ellenzék vezére, Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió elnöke csalódást keltőnek minősítette Schröder beszédét.

Schröder szerint a rendszer alapjait meg kell őrizni, de elkerülhetetlenek a reformok bizonyos területeken, amelyek a lényeget tekintve ötven éve változatlanul működnek. „Csökkenteni fogjuk az állam hozzájárulásait, előmozdítjuk az egyéni felelősséget, többet fogunk elvárni az egyéntől” - közölte a kancellár másfél órás kormánynyilatkozatában, amelyhez Németországban nagy várakozásokat fűztek. Megfigyelők szerint középutas beszédében Schröder rugalmasságra és megújulásra intette a radikális változtatásoktól visszarettenő, a kancellárt ebbéli törekvésében inkább visszafogó szakszervezeteket, ugyanakkor meg is védte őket az ellenzék támadásaival szemben.
A kancellár bejelentette, hogy 15 milliárd euró áll majd rendelkezésre kommunális beruházásokra, valamint lakásépítési és -felújítási programokra, kedvező kamatozású hitelek formájában. A munkanélküli segélyt a szociális segély szintjére akarják süllyeszteni, a munkanélküli segélyek igénybevételét az 55 évnél fiatalabbak esetében 12 hónapra, az ennél idősebbek esetében 18 hónapra akarják korlátozni. Jelenleg az idősebb korosztály akár 32 hónapig is igénybe veheti a munkanélküli segélyt. A kancellár-pártelnök azt is bejelentette, hogy módosítani fogják a felmondás-védelem merev rendszerét a kisebb üzemekben, csökkenteni kívánják a munkabérek járulékait, és az egészségbiztosításban több terhet kívánnak áthárítani az egyénre. Schröder kiállt ugyan amellett, hogy a bérmegállapodások ágazati szinten maradjanak, de rugalmasságot szorgalmazott munkahelyi szinten.
A kereszténypárti ellenzék vezére, Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke csalódást keltőnek minősítette Schröder beszédét, s kétségbe vonta, hogy Schröder tudatában van-e a németországi válság nagyságrendjének. Merkel bejelentette: a CDU és a CSU a felsőházi (Bundesrat) többségét kihasználva nem engedi meg, hogy a helytelen elképzelések érvényre jussanak. Az ellenzéki többségű felsőház éppen pénteken leszavazta a kormány javaslatát számos adó emelésére, illetve kedvezmény megvonására.
A kieli IfW gazdaságkutató intézet vezetője, Horst Siebert azt mondta, hogy a kancellár tervezte munkaügyi és jóléti reformok nem elegendők a gazdasági növekedés afféle ösztönzésére, hogy az ütem elérje a kormány idei hivatalos célszámát, az 1 százalékot. „Nem világos, hogy a reformok miként fogják segíteni a GDP-növekedést” - mondta Siebert. Az IfW a múlt héten 0,4 százalékra csökkentette a német GDP idei növekedésére szóló előrejelzését a korábbi 1 százalékos jóslatról. Pénteken Sibert úgy vélte, egyelőre nincs ok az előrejelzés további felülvizsgálatára. Németországban csütörtökön az esseni RWI gazdaságkutató intézet is lefelé igazította, 0,6 százalékra, az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését, a korábbi 1,1 százalékról. Az intézetben nem zárják ki a recesszió lehetőségét sem, tekintettel a gyenge lakossági fogyasztásra. Az RWI a hat mértékadó német gazdaságkutató intézet közül utolsóként csökkentette az előrejelzését. A többi öt intézet most 0,4-0,9 százalék közötti növekedést vár idénre, vagyis mindegyik kétségbe vonja a még érvényben lévő legújabb, 1 százalékos kormányzati előrejelzést. Tavaly ősszel a német kormány még 1,5 százalékot jósolt idénre.
Németország gazdasága előzetes adatok szerint 0,2 százalékkal nőtt 2002-ben. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben még 3,0 százalékkal bővült. (MTI)
Nyithatnak az angol pubok, színházak, de fél szemmel az indai vírusvariánst figyelik

Nyithatnak az angol pubok, színházak, de fél szemmel az indai vírusvariánst figyelik

Rengeteg pénzt bukhat, aki él a meghosszabbított hitelmoratórium lehetőségével

Rengeteg pénzt bukhat, aki él a meghosszabbított hitelmoratórium lehetőségével

Újabb siker: Valter megőrizte az élen állónak járó rózsaszín trikót

Újabb siker: Valter megőrizte az élen állónak járó rózsaszín trikót