Tetszett a cikk?

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kijelentette, hogy az Európai Unió támogatásával humánerőforrás-fejlesztésre közvetlenül 62,6 milliárd forint jut, amiből a magyar költségvetés 13 milliárddal részesedik.

A jövő évi költségvetés - a kormány terve szerint - az EU-támogatásokkal kiegészítve sokkal több forrást nyújt foglalkoztatás-fejlesztésre, mint az idei büdzsé. Az EU strukturális alapjaiból a humánerőforrás-fejlesztés operatív program a 2004-2006 közötti időszakra összesen 667 millió euró (183 milliárd forint) forrást nyújt, amivel százezer új munkahely teremthető.
Burány Sándor szakminiszter a fejlesztési lehetőségeket elemezve elmondta, hogy közmunka-programokra a jövő évi költségvetés 4 milliárd forintot irányoz elő, ami 30 százalékkal több, mint az idei, ehhez mintegy 3 milliárd forint értékű PHARE-támogatás is kapcsolódik. Ezek segítségével jövőre várhatóan több mint 10 ezer embert sikerül közmunkán foglalkoztatni. Emellett az önkormányzatok által szervezett közcélú munkákra 15,2 milliárd forint jut, aminek segítségével több mint 13 ezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség.
A miniszter arról is szólt, hogy a felnőttképzés keretén belül a szakképzetlenek és fogyatékosok számára a jövő évi támogatás 2,9 milliárd forintra nő, ami csaknem hétszerese a 2003. évinek, és az ebben a formában foglalkoztatottak száma 5340-ről 21 ezer főre nőhet.
A felnőttképzéshez kapcsolódóan jövőre a képzésbe bevont saját munkavállalók száma 65 ezer főre emelkedik az idei 60 ezerről, míg a felhasznált támogatás 4,1 milliárd forintot érhet el a 2003. évi 3,8 milliárd forinttal szemben.
A munkaügyi miniszter kiemelte, hogy a jövőre beinduló, illetve folytatódó kiemelt beruházások csaknem 10 ezer új munkahely létrejöttét eredményezhetik. Így például a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése 2100 új munkahelyet teremt, továbbá a munkaerő-piaci alap támogatásával 5 ezren, míg a Smart program révén 1300-an kaphatnak munkát. A jövőre elkezdődő Vásárhelyi-terv, illetve a budapesti 4-es metró első szakaszának építése további néhány ezer fő munkahelyteremtését segíti elő.
Több új adókedvezmény is ösztönzi a fejlesztést, a beruházást és ezen keresztül a foglakoztatás növelését 2004-ben. A fejlesztési adókedvezmény értékhatára 10-ről 3 milliárd forintra, hátrányos helyzetű térségben 3-ról 1 milliárdra csökken. Ezen kívül a beruházási értékhatár nélkül igénybe vehető foglalkoztatás-bővítő beruházások esetében, ha a foglalkoztatottak száma 300 - hátrányos térségben 150 - fővel nő, és 20 százalékban pályakezdőket alkalmaznak, szintén fejlesztési adókedvezményben részesülhetnek a vállalkozások. (MTI)
Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Jeff Bridges bejelentette, hogy limfómával kezelik

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés

Bezártak a bukaresti iskolák, a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszkviselés