szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atipikus munkavégzés magasabb termelékenységet, kevesebb munkahelyi hiányzást és alacsonyabb irodai költségeket jelent a munkaadónak, míg a dolgozó kevesebb időt és pénzt fordít a közlekedésre, és rugalmasabban oszthatja be a munkát. A távmunka bevezetését azonban komoly tervezési folyamatnak is meg kell előznie.

A költség-haszon elemzés eredményei alapján kiválaszthatóak a gazdasági társaságok számára optimális célok és az ehhez kapcsolódó humán, informatikai, logisztikai, stb. megoldások. A költség-haszon elemzés során a hasznok és költségek számbavétele, számszerűsítése, és pénzbeni értékben való kifejezése ("forintosítása") történik meg. A forintosított hasznok és költségek közgazdasági módszerekkel elemezhetőek, értelmezhetők ezek alapján történhet meg az optimális döntési változat kiválasztása, amely a célt is magába foglalja.

A távmunkás munkahelyek kialakítását megelőzően nem csupán az új típusú munkahelyek létrehozását alátámasztó költség – haszon elemzést kell elvégezni, hanem a hagyományos munkahelyek jogszerű működését is adaptálni kell a cég telephelyétől fizikailag távoli ponton kialakított munkahelyen.

A 2002. július 16-án létrejött Európai Távmunka Megállapodás deklarálta, hogy a foglalkoztatás feltételeinek tekintetében a távmunkavállalók ugyanazon, a hatályos törvényben (és kollektív szerződésben) biztosított jogokat élvezik, mint a hozzájuk hasonló munkaköröket betöltő, a munkaadó telephelyén foglalkoztatott munkavállalók. Mindazonáltal, a távmunka tényéből fakadó sajátságok figyelembe vétele érdekében egyes konkrét kiegészítő kollektív és/vagy egyéni megállapodások megkötése is szükségessé válhat.

Míg a hagyományos munkahelyeken teljesen természetes, hogy a munkavégzés eszközeit a munkaadó biztosítja, a nem tipikus munkavégzés során gyakran előfordul, hogy a munkavállaló a saját tulajdonában lévő eszközökkel végez munkát. A munkaszerződés megkötésekor tisztázni kell, hogy a munkaadó, és a munkavállaló anyagilag milyen arányban járul hozzá az otthoni (vagy közösségi) munkahely kialakításához, és fenntartásához. Célszerű részletesen körülírni, és meghatározni a munkavégzésre kijelölt, és elfogadott területet, - hiszen a munkavégzés helyszínén bekövetkezett baleset, éppúgy munkahelyi balesetnek minősül, mintha a baleset hagyományos munkahelyen történt volna. Az érintésvédelmi, tűzvédelmi, ergonómiai előírásokat otthoni munkahelyen is be kell tartani! A helyszíni specialitásokat is figyelembe vevő oktatás megtörténtéről jegyzőkönyvet kell felvenni.

Adatvédelem és munkaszerződés (Oldaltörés)

Ugyancsak tisztázni kell az adatvédelemmel, adatmentéssel, adat –hozzáférési jogosultságokkal kapcsolatos kérdéseket. Jogszerűen kizárólag jogtiszta szoftverrel lehet munkát végezni. A munkaadó megkövetelheti, hogy a munka elvégzésére használt eszközön kizárólag az általa megismert szoftvereket lehet használni. Az általában drága licencdíjú alkalmazások mellett ingyenesen hozzáférhetőek az úgynevezett nyílt forráskódú (open source) programok is. A távmunka-végzés alapvető, - adminisztrációs, és irodai funkciói-, ilyen szoftverekkel is megvalósíthatóak.

Nem utolsó sorban meg kell állapodni a munkavégzés idejéről, a kapcsolattartás módjáról, gyakoriságáról, és eszközéről, az utasításadás és ellenőrzés jogáról, valamint a munkabérről, juttatásokról és a munkahelyi előmenetel lehetőségeiről.

Fontos tudni, hogy a munkaviszony keretében távmunkában dolgozók számára biztosítani kell a visszatérés lehetőségét a hagyományos munkahelyre.

A távmunkahelyekkel kapcsolatos elvárások, szabványok, normák kidolgozása tehát aprólékos, átgondolt munkát, és anyagi befektetést igényel. A termékek és szolgáltatások termelését és cseréjét a kereslet és kínálat által meghatározott ármechanizmusában (piac), a rugalmas munkaszervezés kialakítása igen gyorsan honorálhatja.

Déri Tamás
szaktanácsadó

MTI Karrier

A cégek 15 százaléka foglalkoztat távmunkást

A magyarországi vállalatok 15 százaléka alkalmaz távmunkást, 42 százalékuk helyezi ki (outsourcingolja) egyes tevékenységeit - tette közzé a PricewaterhouseCoopers 2005. július-augusztusában készített felmérésének eredményeit.

hvg.hu Karrier

A távmunka pro és kontra

Az internet segítségével manapság már sokkal egyszerűbben megoldható a távmunka mint korábban. Mégis a munkaadók, s az alkalmazottak egyaránt bizalmatlanul szemlélik ezt a fajta foglalkoztatási formát. Nézzük meg, mely érvek szólnak a távmunka mellett, s melyek ellene.

hvg.hu Karrier

Távmunka iskola 1.

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

MTI Vállalkozás

Távmunkahelyenként 616 ezer forintos támogatás

Egy távmunkahely létesítésére legfeljebb 616100 forintos támogatás nyerhető el, a pénzt bérköltségekre és képzések finanszírozására használhatják a munkaadók a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén megjelent kiírás szerint.

Infinit Tech

Több tízmillió amerikai távmunkás dolgozik már

Amerikaiak milliói dolgoznak távol az irodától, a legkülönbözőbb helyeken. Az International Telework Association & Council (ITAC) és a Dieringer Research Group idei felmérése (2005 Telework Survey) szerint az otthonukból munkát végzők száma az Egyesült Államokban 45,1 millióra tehető.

hvg.hu Karrier

Mi a különbség e-munka és távmunka között?

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az internet elterjedésével együtt milyen atipikus munkavégzési és foglalkoztatási formák jelentek meg, -hogyan lehet a hagyományostól eltérő munkafeltételek között megfelelni a hagyományos, vagy éppen merőben új típusú elvárásoknak, kihívásoknak.

hvg.hu Karrier

Az IT-mentorok szerepe a távmunkában

Az atipikus munkalehetőségek tárgyalása során legutóbb a virtuális asszisztensek munkáját mutattuk be. Most, egy manapság még kevésbé ismert, távmunkában is végezhető munkakörrel, az IT-mentorok tevékenységével foglalkozunk.

hvg.hu Karrier

Követelmények a távmunkahelyek kialakítása során

Az atipikus munkavégzés magasabb termelékenységet, kevesebb munkahelyi hiányzást és alacsonyabb irodai költségeket jelent a munkaadónak, míg a dolgozó kevesebb időt és pénzt fordít a közlekedésre, és rugalmasabban oszthatja be a munkát. A távmunka bevezetését azonban komoly tervezési folyamatnak is meg kell előznie.

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány