szerző:
hvg.hu

Amikor az interjúztatóddal szemben ülsz, óhatatlanul kiteszed magad annak, hogy minden porcikádat alaposan végigmustrálja. Összegyűjtöttük, milyen öltözékekben lejthetsz be a felvételi beszélgetésre, és melyeket érdemes – erre az időre - a szekrény mélyére száműzni. Variációk az interjú-öltözetekre.

Az vagy, amit magadra kapsz – tartja a mondás. Ha állásinterjúra készülsz, mindenképpen tartsd szem előtt ezt az alapigazságot. Abból ugyanis, ahogy felöltözöl, leendő munkaadód levonhatja következtetéseit, amelyek döntően befolyásolják majdani megítélésedet, függetlenül attól, szóban hogyan brillírozol.

Az első benyomás a legfontosabb
A bemutatkozó öltözék, amelyet az interjúra választasz, legyen az alkalomhoz, és jövőbeni pozíciódhoz illő. Lehet konzervatív vagy kényelmes, esetleg lezser, de a lényeg, hogy megfeleljen a vállalati elvárásoknak. Mivel öltözékedet arra is használhatod, hogy kifejezd személyiségedet, mindig ügyelj rá, hogy sohase legyen hivalkodó. Az állásinterjún sokat nyom ugyan a latban, hogy milyen ruhát viselsz, mégis elsősorban a képességeid és szakmai tapasztalataid számítanak, nem a sokat emlegetett külcsín.

Tanulmányozd az öltözködési szokásokat
A legtöbb állásinterjúra megfelelő viselet az öltöny, hölgyek esetében pedig a kosztüm. Ha nem vagy biztos benne, hogy a kiszemelt vállalatnál mi a módi, kérdezd meg a cég illetékesét, milyen öltözködési elvárásoknak kell megfelelned. Hogyha a vállalati szabályzat alkalmi viseletet ír elő, nem nyúlhatsz mellé, ha öltönyt/kosztümöt veszel föl. Azon is érdemes eltöprengeni, hogy a többi jelentkező mit visel majd, mert biztos nem szeretnél azzal kitűnni versenytársaid közül, hogy te vagy az egyetlen, aki nem az alkalomhoz illő öltözékben jelent meg az állásinterjún. Ne feledd az öltözködési aranyszabályt: ha nem tudod, mit vegyél föl, válaszd a jól bevált öltönyt vagy kosztümöt, mert még mindig jobb, ha túl konzervatívnak tartanak, mintha alulöltözöttnek.

Mit viselj az állásinterjún?
A klasszikus fekete vagy sötétkék színű öltöny és kosztüm többnyire megfelelő választás. Ehhez fehér vagy pasztell-árnyalatú inget/blúzt ölts, hogy megjelenésed elegáns és harmonikus legyen. Ha mindezt túl egyhangúnak és személytelennek érzed, apró kiegészítőkkel földobhatod öltözéked. Hölgyek esetében ajánlott a diszkrét, ízléses ékszer, míg az urak elegáns nyakkendőt köthetnek.

Melléfogások és kiegészítők (Oldaltörés)

Mit ne viselj?

Kerüld az élénk színeket!
© sxc.hu

Ha már szóba került, mit viselhetsz – nyugodt lélekkel - az állásinterjún, jöjjön néhány „tiltott ruhadarab”, amelyet versenyhelyzetben mindenképpen mellőzz. Álláskereső hölgyek esetében ilyen a miniszoknya, a nyitott orrú cipő vagy szandál. A térdig érő, esetleg pár centivel a térd fölött végződő szoknyához minden esetben kötelező harisnyát viselni, a csupasz lábszár látványát ugyanis nem díjazzák egy felvételi beszélgetésen. Nemkívánatos holmi a nyomott virágmintás és nagymintás blúz sem.

A férfiaknál a rosszul megválasztott öltözék azt sugallja, hogy viselője nem figyel a részletekre. Ezért érdemes nagyobb gondot fordítani a megjelenésre, különösen, ha a hőn áhított állás múlhat ezen. Az állásinterjú-öltözékek tiltó listájának élén – a férfiaknál - a rövidnadrág és szandál áll, ezt követi a rikító színű nyakkendő, a magasnyakú pulóver és a pólóing.

Az ördög a részletekben rejlik!
Meg akarod mutatni leendő főnöködnek, hogy ügyelsz a részletekre? Egész lényeddel üzenj neki! Az öltözködés mellett a harmonikus megjelenéshez hozzátartozik a visszafogott, alkalomhoz illő smink, és az ápolt, festetlen vagy diszkrét árnyalatban pompázó köröm is. Ne fújj magadra átható szagú parfümöt és figyelj arra, hogy kézitáskád színe harmonizáljon a ruhád és lábbelid színével.

A férfiaknál ugyancsak fontos az ápolt köröm, az öltözékhez színben passzoló zokni és a fényesre suvickolt cipő. Az aktatáska vagy a táska szintén legyen elegáns és tiszta. Nem szükséges, hogy egy vagyont költs megelenésedre, mindössze gondosan ügyelj arra, hogy az összbenyomás "rendben legyen".

hvg.hu Karrier

Hogyan segít a versenyhelyzet az állásinterjún?

Hogyan viszonyulj versenytársaidhoz az állásinterjú során? Milyen tényezők játszanak szerepet a jelentkezők értékelésénél, s hogyan tudod elérni, hogy téged válasszanak ki a végén? Cikkünkből kiderül.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú vége: légy te a befutó!

Várakozásaidon felül teljesítettél az állásinterjún, már szinte a zsebedben érzed első fizetésedet, ám nem akarod mindezt kockáztatni azzal, hogy az utolsó percben valami ostobaság csúszik ki a szádon. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan zárd sikeresen a felvételi beszélgetést.

hvg.hu Karrier

Öt tipp, amellyel korrigálhatsz egy elrontott állásinterjút

Se szeri, se száma a hibázási lehetőségeknek, ha állásinterjúról van szó. Elkésel, koszos az inged, esetleg a liftben letegezed a HR-igazgatót. Azonban mi a helyzet, ha nincs szó ennyire kézzelfogható hibáról, egyszerűen csak úgy érzed: itt nem nyerhetsz. Dehogynem, ha megfogadod a tanácsainkat.

hvg.hu Karrier

Öt tipp a béralkuhoz állásinterjún

Megpályázol egy állást, de már a felvételi beszélgetés elrettent? Az álláskeresésnek van ennél kellemetlenebb része is: amikor arra kerül a sor, hogy leendő munkaadóddal a fizetésedről tárgyalj. Hogyan egyezkedj, milyen kiegészítő juttatásokra tarthatsz igényt, ha munkaadód elképzelései a javadalmazásodat illetően nem egyeznek elvárásaiddal? Cikkünkből kiderül.

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló

Belehalt agysérülésébe egy amerikai bokszoló

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Százmilliók mennek az aranyvonatra, ami a múzeumoknak se kell, és az egyház sem lelkes tőle

Százmilliók mennek az aranyvonatra, ami a múzeumoknak se kell, és az egyház sem lelkes tőle