szerző:
hvg.hu

Minden állásinterjún felbukkannak a rettegett és kínos kérdések, amelyekre – látszólag - lehetetlen jól, vagyis az interjúztató elvárásainak megfelelően válaszolni. Nem hallgathatsz, de nem akarsz hebegni-habogni sem. Mit csinál ilyenkor egy rutinos álláskereső? Kövesd tanácsainkat!

Hogyan képzeled a jövődet?
Az állásinterjún biztosan számíthatsz az örök „Hogyan képzeled a jövődet öt év múlva?”– típusú kérdésre. A legjobb taktika, ha ilyenkor a semmitmondó válaszok helyett inkább saját értékeidet és jó tulajdonságaidat domborítod ki. Semmiképp ne merülj jövőbeni karrier-terveid aprólékos ismertetésébe, inkább azokat a képességeidet hangsúlyozd, amelyek segítségével ezeket megvalósíthatod. Hatásos és a munkaadók szempontjából kívánatos, ha az új állás nyújtotta kihívásokról beszélsz, amelyekkel élvezettel birkózol meg.

Mennyi lesz a fizetésed?
Amikor az interjúztató neked szegezi a kérdést: hogyan képzeled javadalmazásodat, próbáld meg finoman arra terelni a szót, hogy ebben a pozícióban másokat általában hogyan fizetnek, vagyis milyen igényeid lehetnek. Hogyha jövőbeni munkaadód konkrét összeget akar hallani tőled, lőjj be egy ideális értéket, figyelembe véve, hogy mennyit szeretnél keresni, mennyi volt a fizetésed az előző munkahelyeden és persze vedd figyelmbe a vállalat fizetőképességét. Az anyagiakkal kapcsolatos kérdés az állásinterjú legrázósabb része, ezért készíts egy előzetes tervet – mit mondasz és hogyan, ha arra kerül a sor.

Miért éppen te legyél a kiválasztott?
Figyelj arra, hogy magabiztosságod semmiképp ne hasson dicsekvésnek, amikor a „szerinted miért te vagy a legalkalmasabb a meghirdetett posztra” kérdésre őszintén válaszolsz. Kerüld el még a látszatát is annak, hogy túlbecsülöd képességeidet. Légy higgadt, tárgyilagos, egyszóval: igazi profi. Hogy az állásinterjún élesben is remekelj, gyakorolj otthon a tükör előtt! Ha szükséges, újra és újra ismételd el, hogy megbízható vagy, a munkamorálod irigylésre méltó, és alkalmas vagy arra, hogy betöltsd az áhított állást. Első próbálkozásod nevetésbe fulladhat, ezért az önbizalom-építő gyakorlatot mindaddig folytasd, amíg reakciód természetes és őszinte nem lesz.

Hogyan válaszolj egy látszólag ostoba kérdésre?
Hogyha fa lennél, milyen fa lennél? És ha autó vagy állat? Nehogy zavarba jöjj, ha ezekhez hasonló kérdéssel „támad rád” interjúztatód. Mindössze rátermettségre és helyzetfelismerő képességedre kíváncsi. Végy egy mély lélegzetet és hajrá! Tudatosítsd magadban, hogy ezekre a kérdésekre nem létezik helyes válasz. Nem azon múlik tehát leendő állásod, hogy tölgyfának vagy kecses lucfenyőnek képzeled magad. A lényeg, hogy rezzenéstelen arccal, magabiztosan és elegánsan - mintha mindennap ilyen kérdésekre válaszolnál –kivágd magad a kellemetlen helyzetből.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehetsz sikeres a próbaidő alatt a munkahelyen?

A statisztikák szerint minden harmadik munkaviszony a próbaidő lejártával megszűnik. Ennek leggyakoribb oka nem a szakmai tudás hiánya. Sokszor az apró részletek döntenek maradásunkról az új cégnél. Olvasd el a játékszabályokra vonatkozó tanácsainkat, hogy a próbaidő alatt is megálld a helyedet.

hvg.hu Karrier

Négy kérdés, amit feltehetsz a leendő főnöködnek

A leendő főnököd személye sokszor legalább annyit nyom a latba, mint a munkakörnyezet, a várható fizetés, vagy a juttatások. Az alábbiakban négy olyan fontos szempontot vázolunk, amely befolyásolhatja, hogy elfogadd-e az állást, vagy sem.

hvg.hu Karrier

Az önéletrajzod jó marketing eszköz vagy komplett hazugság?

Az önéletrajz egy marketingeszköz, aminek egyetlen célja van, hogy segítsen eladni a munkaerődet. Persze a munkaadó akkor tud megfelelő döntést hozni az alkalmazásodról, ha megfelelő információkkal látod el. Ha az alkalmazó nem azt kapja, amit meg akart szerezni, az együttműködés igen rövid úton ér véget attól fogva, hogy ráébredt a turpisságra.

hvg.hu Karrier

Írj jó kísérőlevelet, hogy az önéletrajzod sikeres legyen!

Amikor megpályázol egy állást, és önéletrajzoddal felfegyverkezve megjelensz a vállalatnál, mindig csatolj hivatalos papírjaidhoz egy kísérőlevelet, amelyben képzettségeden és szakmai tapasztalataidon kívül jövőbeni terveidnek is hangot adsz. Hogyan épül föl egy kísérőlevél? Tippek!

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Brigid Kosgei megdöntötte a női maratonfutás világrekordját

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Halálos vonatbaleset Nagymarosnál

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből