szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az angol nyelv elsajátításához dolgozott ki nem helyhez és időhöz kötött tervet magyar taxisofőröknek Taxi Drivers néven az Európai Unió Leonardo da Vinci programja keretében két magyar cég. A tananyag tesztelése hamarosan megkezdődik.

Az európai program arra törekszik, hogy a nyelvtanulás olyan módját és eszközeit kínálja a taxisoknak, amely illeszkedik speciális igényeikhez, munkakörülményeikhez - mondta Szijjártó Orsolya ügyvezető igazgató. Az Innoreg Kft. pályázott az EU-s támogatásért és az Inventio Consulting Kft. vesz részt a gyakorlati megvalósításban együttműködve a 11 európai szervezetet fölvonultató nemzetközi konzorciummal.

Az e-learning tananyag elkészült, már a tesztcsoportot állítják össze budapesti társaságok tagjaiból. A kéthetes próbatanulás ingyenes lesz, mindenki szoftveren megkapja az anyagot, egy oktatóval lesz kapcsolatba e-mailen keresztül vagy telefonon, de más olyan eszköz segítségével is, mint a GPS vagy a PDA, amely a legtöbb taxis rendelkezésére áll.

A tanfolyam végén oklevelet kapnak és egy matricát, amelyen az áll angolul, hogy a taxi vezetője tanul angolul. Későbbi cél, hogy olyan matricát is kiadjanak, amely tudatja, hogy a taxisofőr tud angolul - jegyezte meg Szijjártó Orsolya.

Az előzetes felmérés szerint a taxisok több mint háromnegyede hajlandó lenne nyelvtudását bővíteni, ha erre megfelelő módszer állna rendelkezésre. Most ez megvan, mert nem helyhez és időhöz kötött a nyelvtanulás, hanem mindenki maga osztja be az elektronikus úton érkező tanulnivalóját.

Ennek a nyelvtanításnak elsődleges célja a szókincs növelése és az élőbeszéd megértése. A Taxi Drivers projekt kulcsfontosságú eleme az alapvető kommunikáció elsajátítása, az, hogy taxis beszélni tudjon a város nevezetességeiről és a fontosabb rendezvényekről, mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól - avatott be a részletekbe az ügyvezető igazgató.

Az EU-s taxisprogramban a magyaron kívül spanyol, belga, francia, német, olasz és görög szervezetek vesznek részt. A partnerországokban is tesztelték a taxisofőröket, és angol nyelvtudásukat illetően ott sem jobb a helyzet, mint Magyarországon - árulta el Szijjártó Orsolya.
 

Vélemény

Városok, falvak magyarul – idegen nyelven

Bécs, Lipcse, Párizs: magyar nevüket használjuk, Nickelsdorf, Jennersdorf: van magyar nevük e burgenlandi helységeknek, de ezeket általában mellőzzük. Szerzőnk e logikátlanságokra hívja fel a figyelmet.

Világ

Bush: mindenki beszél angolul, ugye?

Az amerikai elnök, George W. Bush meglepetéssel fogadta, hogy szavait némettolmács fordította a sajtónak Heiligendammban, a G8-ak csúcstalálkozóján.

Gazdaság

Olvasás idegen nyelven nyelvismeret és szótározás nélkül

Azoknak, akik gyakran dolgoznak idegen nyelvű szövegekkel, de lusták újabb nyelvek elsajátítására, jól jöhetnek az interneten elérhető ingyenes fordítóprogramok. Szakemberek egy része szerint a programok többsége nem több egyszerű szótárprogramnál, de találni igazi kincseket is.

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Itthon

Magyar vagyok, no szpik inglis

A magyarok legnagyobb hányada oroszul tanult, ma pedig főleg az angollal birkózik az „új többség”, míg nemrég még a németet beszélték a legtöbben. Mindegy is, mert az ország zöme így sem tud egyetlen idegen nyelvet sem. Körkép a Nyelvek Európai Napja alkalmából.

hvg.hu Kult

A fiatalabb korosztály is alig beszél idegen nyelveket

A rendszerváltás az idegennyelv-tanulás területén a kötelező orosz nyelvtanulás eltörlését és a szabad nyelvválasztás bevezetését jelentette. A változás drasztikusan ment végbe, és oroszul ma már gyakorlatilag senki nem tanul. Az orosz nyelv helyére leggyakrabban az angol vagy német nyelv oktatása került. E két nyelv hegemóniája máig jellemzi a nyelvoktatást, és ennek következtében nyelveket beszélők is jóformán csak ebből a két nyelvből találhatók.

eurohirek.hu Világ

Minden második európai ismer legalább egy idegen nyelvet

Az Európai Unió minden évben az Európa Tanáccsal és kontinensünk országaival együtt ünnepli meg a Nyelvek Európai Napját. Szeptember 26-án Európa-szerte rendezvények százai igyekeznek népszerűsíteni a nyelvtanulást és felhívni a figyelmet a kontinens 45 országában beszélt valamennyi nyelv létére és értékére.

MTI Itthon

Hogy állunk az idegen nyelvekkel?

Ellentétben az általános vélekedéssel, amely szerint a "magyar nem beszél idegen nyelv", 1998 óta gyorsan nő az idegen nyelvet beszélők aránya: akkor a népesség 18 százaléka, tudott a magyaron kívül más nyelvet is, 2003-ban 23 százalék volt az arányuk, idén pedig már a népesség 35 százaléka beszél valamilyen idegen nyelven - közölte kedden a TÁRKI társadalomkutató intézet.

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk