szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pórul járt a világ legjobb állásának nyertese. A Nagy-korallzátonyhoz tartozó Hamilton-szigeten gondnoki feladatokat ellátó 34 éves brit férfit megsebesítette egy apró medúza, melynek csípése akár halálos is lehet - írja internetes oldalán a BBC.

A brit Ben Southallt 34 ezer jelentkező közül választották ki a „világ legjobb állására”: gondnokként hat hónapot töltött a trópusi Hamilton-szigeten búvárkodással, fényképezéssel és blogolással. Egy héttel azelőtt, hogy megbízatása lejárt volna, baleset érte a férfit. Southallt az Ausztrália keleti partjainál nagy számban rajzó Irukandji (irukandzsi) medúzafajhoz tartozó egyik példány csípte meg - olvasható a BBC honlapján.  

Ennek az apró, kockamedúzák osztályába tartozó tengeri lénynek - melynek teste gyufafej nagyságú, csápjai 10-15 centisek  - a csípése halálos is lehet. A kellemetlen tüneteket (fejfájás, láz, nyaki fájdalom, szédülés, izzadás, magas vérnyomás) több hetes szenvedés követheti, esetenként a szervezetbe jutott méreg halálos lehet, mivel nincs igazán hatásos ellenszere. Kutatók szerint a csípés helyére juttatott ecet segít megakadályozni, hogy a sérült bőrfelületről még több méreg jusson a szervezetbe, de ez sem enyhíti a tüneteket.

Kellemetlen apróság
© BBC
„Eddig sikerült elkerülnöm, hogy közelharcba keveredjek egy kenguruval, nem találkoztam cápával, nem csípett meg sem pók, sem kígyó, de az utolsó pár napban összefutottam egy Irukandji medúzával” - írta Southall blogján, melyen a szigeten történt eseményeket, élményeket osztotta meg az érdeklődőkkel. A férfi apró strandbalesetként tüntette fel a kellemetlen találkozást. A parányi medúza akkor csípte meg, amikor jet-skizés közben beleesett a vízbe, és mivel az Irukandji szabad szemmel, sugárzó napsütésben gyakorlatilag láthatatlan, a férfi - búvárruhában - gyanútlanul úszkált a vízben. Az apróság azonban képes átcsúszni mindenféle védőhálón - hiába óvják Queensland környékén az úszókat hálóval a medúzarajoktól -, csápjai még a védőruhán is megtalálják a legapróbb rést. Az Irukandji mérge 2002-ben két turistát ölt meg, azóta is minden évben több súlyos esetet jegyeznek fel.

A „világ legjobb állását” januárban hirdette meg a queenslandi turisztikai minisztérium, hogy fellendítsék az ország idegenforgalmát. A hathónapos vakáció a háromszobás, úszómedencés bungalóban, és az ezzel járó 150 ezer ausztrál dolláros (több mint 25 millió forintos) fizetés világszerte százezreket vonzott. Az első napokban le is fagyott az oldal, melyen a csábító álláshirdetésre lehetett jelentkezni. Az ausztrál kampány olyannyira sikeres volt, hogy több országban is lemásolták: boszorkányt és vízimentőt is toboroztak hasonló módszerrel.

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra