szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén is meghirdette ösztöndíjpályázatát cigány származású középiskolások számára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, az első körben 11, a második szakaszban 14 tanuló jelentkezhet a programra.

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégiumban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra eddig azok jelentkezhettek, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén - évismétlés nélkül - tanultak. Az új kiírás a középfokú oktatási intézmények bármely évfolyamán tanuló, roma származású fiatalok számára elérhetővé teszi a programot, így a nappali tagozatos, első évfolyamra járók is jelentkezhetnek. 
  
A támogatást a megyei rendőr-főkapitányság biztosítja saját költségvetése terhére a középiskolában folytatott tanulmányok hátralévő idejére. A pályázaton nyertes tanulóval kötött tanulmányi szerződés tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit, illetve a szülő (törvényes képviselő) írásbeli hozzájárulását. A program célja, hogy szélesítsék a hivatásos állomány utánpótlási bázisát, illetve ösztönözzék a középiskola nappali tagozatán tanuló, cigány származású fiatalokat tanulmányaik eredményes befejezésére, emellett a rendőri pálya választására. 
  
A jelentkezőknek meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon, továbbá életvitelüknek olyannak kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse a későbbi szolgálat törvényes ellátását. 
 
 A megyei rendőr-főkapitányság a hátrányos helyzetű, cigány származású középiskolások rendőrré válásának támogatására - kísérleti jelleggel - 1996-ban írt ki először pályázatot, ennek során 8 tanulóval jött létre támogatási szerződés. Azóta a megye 15 különböző szakközépiskolájából összesen 27 diákkal kötöttek szerződést. A támogatási rendszer segítségével öten kerültek a rendőrség állományába, s jelenleg három ösztöndíjas a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola hallgatója.

Ez nem volt, és sosem lesz az a probléma, amit szégyellnünk kellene

Ez nem volt, és sosem lesz az a probléma, amit szégyellnünk kellene

Radar360: Jöhetnek az újabb korlátozások, Bernie kiszállt

Radar360: Jöhetnek az újabb korlátozások, Bernie kiszállt

Vége az idei kézilabda-bajnokságnak

Vége az idei kézilabda-bajnokságnak