szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén is meghirdette ösztöndíjpályázatát cigány származású középiskolások számára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, az első körben 11, a második szakaszban 14 tanuló jelentkezhet a programra.

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégiumban tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra eddig azok jelentkezhettek, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén - évismétlés nélkül - tanultak. Az új kiírás a középfokú oktatási intézmények bármely évfolyamán tanuló, roma származású fiatalok számára elérhetővé teszi a programot, így a nappali tagozatos, első évfolyamra járók is jelentkezhetnek. 
  
A támogatást a megyei rendőr-főkapitányság biztosítja saját költségvetése terhére a középiskolában folytatott tanulmányok hátralévő idejére. A pályázaton nyertes tanulóval kötött tanulmányi szerződés tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit, illetve a szülő (törvényes képviselő) írásbeli hozzájárulását. A program célja, hogy szélesítsék a hivatásos állomány utánpótlási bázisát, illetve ösztönözzék a középiskola nappali tagozatán tanuló, cigány származású fiatalokat tanulmányaik eredményes befejezésére, emellett a rendőri pálya választására. 
  
A jelentkezőknek meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon, továbbá életvitelüknek olyannak kell lennie, hogy az ne veszélyeztesse a későbbi szolgálat törvényes ellátását. 
 
 A megyei rendőr-főkapitányság a hátrányos helyzetű, cigány származású középiskolások rendőrré válásának támogatására - kísérleti jelleggel - 1996-ban írt ki először pályázatot, ennek során 8 tanulóval jött létre támogatási szerződés. Azóta a megye 15 különböző szakközépiskolájából összesen 27 diákkal kötöttek szerződést. A támogatási rendszer segítségével öten kerültek a rendőrség állományába, s jelenleg három ösztöndíjas a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola hallgatója.

Majdnem minden második magyar itthon nyaralna idén

Majdnem minden második magyar itthon nyaralna idén

Megvan, hol lesz az új Dürer Kert

Megvan, hol lesz az új Dürer Kert

Magyarországon a megújult Mercedes CLS

Magyarországon a megújult Mercedes CLS