szerző:
László Éva Lilla
Tetszett a cikk?

Gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, valamint pénzügy és számvitel szakra felvételizik idén a legtöbb egyetemre vagy főiskolára bejutni vágyó diák. Mennyibe kerül a költségtérítéses képzés a „top szakokon”, és melyek a legdrágább képzések? Utánajártunk.

Idén az öt legnépszerűbb - szakmai gyakorlattal együtt 7 féléves - alapképzés az egyetemre vagy főiskolára jelentkezők körében a gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing, valamint mérnök-informatikus szak - az Oktatási Hivatal adatai szerint. Tavalyhoz képest jelentős változás, hogy a jogászképzés - amely 2010-ben harmadik volt a népszerűségi listán a felvételizők számát tekintve -, kiesett a top ötből, ahova idén bekerült a kereskedelem és marketing képzés.

Vonzó szakok - költségtérítéssel

„Tavaly a Corvinus gazdálkodás és menedzsment szakára jelentkeztem, de nem vettek fel: 431 pontot kellett volna elérnem. Idén újra megpróbálom, jó lenne államis (államilag finanszírozott - a szerk.) helyre bejutni” - meséli a 20 éves Balázs, aki a Budapesti Gazdasági Főiskolára is beadta jelentkezési lapját. Mint mondja, bízik benne, hogy a két intézmény valamelyikébe felveszik.

Gazdálkodás és menedzsment szakon az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán kell legtöbbet fizetniük a költségtérítéses képzést választó diákoknak: egy szemeszter 687 500 forint. A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) egy félév 225 ezer forintba kerül, míg az angol nyelvű tanulmányokért a Corvinuson 690 ezer forintot kérnek. Az Általános Vállalkozási Főiskolán (ÁVF) 190 ezer forint egy félév, a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) 208 ezer forint, míg az intézmény salgótarjáni, zalaegerszegi intézetében „csak” 140 ezer egy szemeszter. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 268 ezer forint a magyar nyelvű képzés, az angolért pedig 305 ezret kell leszurkolni. A Debreceni Egyetemen 160 ezer forint egy félév, az angol nyelvű képzésért viszont ennél jóval többet, 550 ezer forintot kell fizetni. A Miskolci Egyetemen 120 ezer forint egy félév, míg a Pécsi Tudományegyetemen 190 ezer. Pécsett az angol nyelvű oktatásért 300 ezer forintot kell fizetniük a diákoknak.

Örömujjongás vagy sírás: a ponthatárok kihirdetése minden évben izgalmas - Kíváncsi Nagyítás-fotógalériánkra a tavalyi pont ott partyról? Kattintson!
©

A kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel tanulmányokért a Budapesti Corvinus Egyetemen 225 ezer forintot kell fizetni félévenként, a Budapesti Gazdasági Főiskolán pedig 208 ezret. A BGF-en az angol vagy német nyelven folyó kereskedelem és marketing képzés 352 ezer, az angol nyelvű pénzügy és számvitel képzés pedig 320 ezer forint szemeszterenként. Mindkét szakon 160 ezer a féléves tandíj a Debreceni Egyetemen. A kereskedelem és marketing képzés a Kaposvári Egyetemen és a Nyugat-magyarországi Egyetemen 130 ezer forintba kerül, míg a Miskolci Egyetemen 120 ezer egy félév. A BKF-en a magyar nyelven folyó költségtérítéses kereskedelem és marketing képzésért 268 ezer, az angol nyelvűért pedig 305 ezer forintot kell fizetniük a diákoknak.

A turizmus-vendéglátásért a Budapesti Corvinus Egyetemen 225 ezer forintot, a Budapesti Gazdálkodási Főiskolán 208 ezer forintot - az angol és német nyelvű tanulmányokért 352 ezer forintot -, míg a Debreceni Egyetemen 160 ezer, a Miskolci Egyetemen pedig 120 ezer forintot kérnek. A költségtérítéses mérnök-informatikus szakon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen félévenként 279 ezer, a Gábor Dénes Főiskolán 210 ezer, a Dunaújvárosi Főiskolán és a Miskolci Egyetemen pedig 160 ezer forint a tandíj. Az Óbudai Egyetemen a képzés ára 195 ezer forint.

„Nyolc-tíz magyar egyetem és főiskola van, ami igen jónevű: a munkaadók szívesen alkalmazzák az innen kikerülő diákokat” - nyilatkozta a hvg.hu-nak korábban Kovács András, a munkaerő-kiválasztással és toborzással foglalkozó Grafton ügyfélkapcsolati vezetője. Mint mondta, a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán és az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán szerzett diplomának ma is van presztízse a munkaadók körében, akik főleg az 1996-2005 között végzetteket keresik. A vidéki intézmények közül a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem képzései elismertek - tette hozzá Kovács András.

©

A legborsosabb tandíjak

„Fogorvos szakra szeretnék bejutni, a legjobb az lenne, hogyha az első helyen megjelölt Semmelweis Egyetemre vennének fel. Ha nem jön össze, a Debreceni Egyetemmel is elégedett lennék, de a szegedire is beadtam a jelentkezési lapot. Fizetősre nem megyek, egymillió forint egy félév” - mondja az idén érettségiző Dóra.

Nem változott a költségtérítéses tanulmányok ára a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán: az egységes osztatlan képzés egy szemeszterre 975 ezer forint. Mivel 12 félév alatt szerezhető meg a diploma, a költségtérítés végösszege 12 millió forint is lehet. A fogorvos szakra jelentkezőknek - 10 féléves képzés - egy szemeszter 1 355 400 forintba kerül ugyanitt, míg a nem államis gyógyszerész hallgatóknak - 10 féléves képzés - 730 ezer forintot kell fizetniük. Nem sokkal marad el a tandíj a Debreceni Egyetemen, ahol a fizetős általános orvosi szakra jelentkezőknek 850 ezer egy félév. A Szegedi Tudományegyetemen ezért 950 ezret kell leszurkolni. Ugyanennyibe kerül a fogorvosképzés Szegeden, míg a nem államis gyógyszerész hallgatóknak itt 573 ezer forintba kerül egy félév.

Örömujjongás vagy sírás: a ponthatárok kihirdetése minden évben izgalmas - Kíváncsi Nagyítás-fotógalériánkra a tavalyi Pont ott partyról? Kattintson!
©

Évek óta mit sem veszít népszerűségéből a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szaka, az angol nyelvű költségtérítéses képzés féléves díja 690 ezer forint. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) összes szakán - többek között textiltervezés, üvegtervezés, fotógráfia vagy kerámiatervezés - a költségtérítés díja egy szemeszterre 400 ezer forint. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jelentkezőknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha az államis helyek valamelyikére nem sikerül bejutniuk, és hajlandóak tandíjat fizetni: alkotóművészet és muzikológia-alkalmazott zeneszerzés szakirányon vagy előadóművészet-zenekar és kórusvezető szakirányon 975 ezer forint egy félév, míg mondjuk az előadóművészet-klasszikus zongora szakirányt választóknak 800 ezer forint a képzés.

eduline.hu Karrier

Az ELTE is bekerült a világ legjobb egyetemei közé

Amerikai és brit egyetemek végeztek a QS legfrissebb felsőoktatási rangsorának élén – a természettudományi képzések elismertsége alapján összeállított listára az Eötvös Loránd Tudományegyetem is felkerült.

MTI Karrier

A legnagyobb egyetemösszevonások

Drasztikusan csökkentené az állami felsőoktatási intézmények számát a kormány, könnyen előfordulhat, hogy Hoffmann Rózsa államtitkársága az 1996 és 2000 közötti „megaintegrációhoz” hasonló hullámot idéz elő.

Nagyot néz, ha meglátja, milyen pici, de mennyire okos telefont adnak ki

Nagyot néz, ha meglátja, milyen pici, de mennyire okos telefont adnak ki

Sokaknak ismét negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a szlovén határon

Sokaknak ismét negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a szlovén határon

Villany nélkül maradhat csaknem száz család a veresegyházi lakóparkban

Villany nélkül maradhat csaknem száz család a veresegyházi lakóparkban