szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri: az új köznevelési törvény parlamenti vitáját halasszák jövő tavaszra, hogy a jogszabály hatálybalépése előtt a közoktatási rendszer átalakításával kapcsolatos hatástanulmányokat el lehessen végezni - mondta a PDSZ elnöke.

Mendrey László a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a szakszervezeteknek a múlt héten végre sikerült asztalhoz ülniük a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, kétszer is találkoztak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral, az egyeztetés azonban eredménytelen volt.

Az elnök, aki jelen volt az Országgyűlés oktatási bizottságának hétfői ülésén, úgy fogalmazott: "Abszurdisztán a kormányváltást követően sem szűnt meg". Mint mondta: az ülés a köznevelési törvény koncepciójáról szólt, amely múlt hét csütörtökön már átment a közigazgatási egyeztetésen, azaz elfogadták azok a szervek, amelyek  jogi és egyéb hátterét rendezik. Ez a kodifikált változat kerül a héten a kormány, majd a hét végén vagy a jövő héten a Parlament elé - osztotta meg információit.

A PDSZ mindezt azért is sérelmezi, mert a minisztérium honlapján az áll, hogy a tervezetet október 25-ig lehet véleményezni. Mendrey László szerint azonban, ha a koncepció már átment a közigazgatási egyeztetésen, akkor nincs esély arra, hogy abba a keddig beérkező javaslatok bekerüljenek, magyarán becsapták a pedagógusokat. Mint felidézte, már a múlt keddi oktatási bizottsági ülésen kérte ezt, hiszen semmi nem indokolja a gyors tempót, a törvény tervezett bevezetésének időpontja ugyanis 2012. szeptember 1.

A PDSZ azt indítványozza: a javaslatot márciusban terjesszék be, addig négy-öt hónap van arra, hogy a hatásvizsgálatokat, amelyek egyebek mellett a finanszírozással, az önkormányzatok és az állam szerepvállalásával, valamint a pedagógusok munkájával kapcsolatosak, el lehessen végezni, illetve korrekt szakmai egyeztetéseket lehessen folytatni.

Hoffmann Rózsa és Mendrey László
©

Mendrey Lászlót e véleményében megerősítette a hétfői bizottsági ülés is, hiszen - mint mondta - a képviselők számos olyan kérdést tettek fel, amelyek azt mutatják, hogy komoly kétségeik vannak. Megjegyezte: egészen mást gondolnak a képviselők, egészen mást a szaktárca és a PDSZ is, bár hozzájuk a képviselők álláspontja közelebb áll.

Szólt arról, hogy levelet írnak a képviselőknek, amelyben a köznevelési törvény vitájának elhalasztására kérik őket, amíg a hatásvizsgálatok elkészülnek. Azt szeretnék, hogy olyan törvény szülessen, amely minden szempontból koherens, így az önkormányzati és számviteli törvénnyel, a költségvetéssel is összhangban áll, továbbá   "olyan életpálya-modellt biztosít a pedagógusok számára, amely valódi megnyugvást hozhat a számukra".

Arra a kérdésre, várható-e sztrájk, az elnök úgy fogalmazott: azt nem a PDSZ, vagy a Pedagógusok Szakszervezetének vezetése fogja megmondani, de úgy látja, van erre hajlandóság, bár a pedagógusok szerinte félnek, féltik az állásukat és a szabadságukat.

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"