szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adóbevallási határidők közeledtével az adózóknak célszerű ellenőrizniük, hogy az adóhatóság át tudta-e sorolni az általuk végzett tevékenységeket az új nómenklatúráknak (TEÁOR'08, szakmakód'08) megfelelően.

Akiknek a tevékenységi kódját ugyanis az APEH nem tudta automatikusan átfordítani, a 2009-ben első ízben beadandó adóbevallás benyújtásával egyidejűleg be kell jelenteniük a változást. A határidő számukra február 12. 2008. január 1-jétől valamennyi uniós államban kötelező a tevékenységek egységes besorolása, ami azt jelenti, hogy a korábban alkalmazott TEÁOR 03 rendszer helyett a TEÁOR 08-at kell alkalmazni. A tevékenységi besorolások módosítását a nyilvántartásokban is át kellett vezetni, ez azonban nem mindig sikerült automatikusan, mert egy régi tevékenységkódhoz több új kód is tartozik. Az esetek mintegy felében ez nem is sikerült. Azokat az adózókat, akik 2008-ban kezdték tevékenységüket, már az új kódok alapján vették nyilvántartásba, így nekik ezzel kapcsolatban nincs teendőjük. A 2008. előtt bejelentkezett adózóknak azonban célszerű ellenőrizniük adataik konvertálását. Ha valamennyi tevékenység mellett 2008. évi hatályossági dátum szerepel, nincs feladata. 

Az ügyfélkapus belépési jogosultsággal rendelkező adózók az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus lekérdezéssel is ellenőrizhetik, milyen tevékenység van az APEH rendszerében regisztrálva, de az ügyfélszolgálaton személyesen, vagy képviselőjük útján is meggyőződhetnek arról, hogy van-e még olyan tevékenységi kódjuk, amit módosítaniuk kell. Ha van olyan tevékenység, amely miatt bejelentést kell tenni, először a konvertálást kell elvégezni. A bejelentéshez szükséges új kódot könnyen be lehet azonosítani a KSH honlapján közzétett nómenklatúrák, valamint fordítókulcsok segítségével, és most már az APEH honlapján is elérhető a TEÁOR/szakmakód kalkulátor. 

Az APEH tájékoztatója szerint a bejelentést az adózóra jellemző adózási formának megfelelő adatmódosító lapon kell megtenni. Így a cégbejegyzésre kötelezett társaságok, szervezetek a T201T, az egyéb szervezetek a T201, az egyéni vállalkozók a T101E, az egyéb magánszemélyek pedig a T101 jelű nyomtatványon jelenthetik be a módosítást. Az adatlapokat az APEH honlapjáról kell letölteni. A nyomtatványokat elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által, illetve postai úton is be lehet nyújtani. 

A kifizetőknek, munkáltatóknak, illetve az úgynevezett főállású egyéni vállalkozóknak például a január havi adó- és járulékbevallásukkal (0908, illetve 0958) egyidejűleg, február 12-én kell megtenniük a bejelentést. Akinek nincs ilyen bevallási kötelezettsége, az éves (0801) bevallásával egy időben, február 25-én, akinek pedig ilyen kötelezettsége sincs (például bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemély), legkésőbb a személyi jövedelemadó bevallás határidejéig, május 20-ig kell teljesítenie ezt a kötelezettségét.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Hívjatok csak Harrynek” – kérte Harry herceg egy konferencián

„Hívjatok csak Harrynek” – kérte Harry herceg egy konferencián

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott

Új Game Boyt küldött egy 95 éves nagymamának a Nintendo, mert az övé elromlott

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?

A pizzakapcsolat oldja meg a CDU válságát?