Tetszett a cikk?

A 2009-es jogszabályváltozások alapján az Adózóna frissítette kalkulátorait és az alkalmazásukhoz szükséges útmutatókat. A bérek, bérköltségek, illetve a béren kívüli juttatások kiszámítására számoljon a bér-, cafeteria-, illetve ekho-kalkulátorainkkal.

Bérkalkulátor

Bérkalkulátor 2009

Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
A bérkalkulátor a bruttó munkabér alapján meghatározza a munkavállaló adó- és járulékterheit, a munkavállaló nettó keresetét és a munkaadót terhelő kötelezettségeket. A kalkulátor hasznos lehet a bértárgyalásokon, valamint különböző gazdasági számítások esetében. A bérkalkulátor tartalmazza az adójóváírást és a gyermekek számától függő családi kedvezményt is. A számítás a havi adatok alapján készül, de figyelembe veszi a nyugdíjbiztosítási járulékfizetési felső határt, melynek elérése után a havi nettó kereset is módosul. 2009-ben a nyugdíjbiztosítási járulékfizetési felső határa 7446 ezer forint.

Más, jelentős változás nem történt 2009. január 1-jétől a béreket terhelő közterhek meghatározásában. A bérkalkulátor adatai tájékoztató jellegűek. A szakképzési hozzájárulás alól továbbra is mentesül az egyéni vállalkozó saját magára nézve, a munkaadói járulék alapja a társadalombiztosítási járulék, a munkavállalói járulék alapja az egészségbiztosítási járulék lett 2009 január elsejétől. Az evás vállalkozások által munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók esetében eltérő a számítási módszer. Így a szakképzési hozzájárulás mértéke magánszemélyenként havonta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százaléka.

Bérkalkulátor nyugdíjasoknak 

Bérkalkulátor nyugdíjasoknak, 2009

Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
Ez a bérkalkulátor a nyugdíjas munkavállalók részére készült. A nyugdíjas munkavállalók nettó keresetének meghatározása különbözik az aktív korú munkavállalók nettó munkabérének meghatározásától. Ennek oka az, hogy a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül az adózásban, ami azt jelenti, hogy az adó meghatározásánál figyelembe kell venni, de a rá jutó adót nem kell megfizetni. Igaz, így a nyugdíj összege a 18 százalékos kedvezményes adókulcs alá tartozó összeget csökkenti és hatással van az adójóváírás összegére is. A számításnak két induló adata van, a bruttó munkabér és a havi átlagos nyugdíj összege. A családi kedvezményt az életkori sajátosság miatt nem veszi figyelembe a számítás. A havi átlagos nyugdíj összegének meghatározásakor a 13. havi nyugdíjat és a nyugdíj-kiegészítést is figyelembe kell venni.

Az ekho-és a cafeteria-kalkulátor az Adózónán olvasható!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Bérkalkulátor: mennyit kell fizetnie az alkalmazottai után?

Ha új alkalmazottat szeretne felvenni cégéhez, vagy meg szeretné tartani a régit, elkerülhetetlen a bértárgyalás. Ehhez azonban többnyire hosszú és bonyolult számolgatásra, illetve szakember segítségére is szükség van. Kivéve, ha rákattint az alábbi bérkalkulátorra, amely a kékkel jelölt értékek megadása után, kiszámítja a potenciális munkavállaló után fizetendő összeget.

MTI Karrier

Rövidített munkaidő teljes bérért a Renault-nál

A Renault a közeljövőben valamennyi dolgozója számára rövidített munkaidőt vezetne be, bérüket azonban teljes egészében megkapnák az alkalmazottak. További elbocsátásokat nem tervez a francia autógyártó, és gyárakat sem fog bezárni cserébe az államtól kapott 3 milliárd eurós kedvezményes hitelért.

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

5,7 milliárdért gyártanak új kompokat és katamaránokat a Balatonra

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni

Nagy bajban van a szabadidősport-szektor, van, aki már a bérleti díjat sem tudja fizetni