szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító- berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel. Tapasztalatok, tanulságok és forgalmazói reakciók.

A Lux Hungária Kft. véleménye
A Lux Hungária Kft. vitatja a cikkben az általa forgalmazott víztisztító készülék kapcsán megjelent tényállításokat és megállapításokat, mivel tesztünk során olyan berendezéssel történtek a vizsgálatok, amely nem esett át a Lux Hungária Kft. által előírt szükséges karbantartáson és szűrőcserén. Ennek megfelelően a tesztben szereplő Lux készülék nem az előírásoknak megfelelően volt karbantartva, a vizsgálat során nyert adatokból tehát helytálló következtetést levonni a forgalmazó álláspontja szerint nem lehet.

A tisztított  vizet használom főzéshez, a kávém és a teám készítéséhez, valamint a gyerekek is ezt viszik iskolába. Sőt még a kutyáinknak is ezt adom, akik láthatóan többet isznak ebből, mint a csapvízből – hangsúlyozta az eSpring (Amway) víztisztító berendezést maga is forgalmazó tulajdonos.

Egy másik családban a nagyszülők, az újszülött unoka egészségét óvva, vásároltak Lux márkájú berendezést, gondolván az kiszűri a csapvízből a klórt, a különféle hormonokat és nem utolsósorban a káros vegyületeket is. 

Olyan is akadt, aki orvosilag előírt diétája miatt vett meg egy harmadik típusú, Nikken PiMag víztisztító berendezést, arra számítva, ebből gond  nélkül ihat bármennyit. A víztisztító berendezések használatától a vásárlók  általában lágyabb, klórmentes, vasban és szerves anyagokban szegény ivóvizet remélnek.

Ammónium (sárga és zöld színű folyadék) és nitrit (rózsaszínű folyadék) kimutatása a vízmintában
© Stiller Ákos
A víztisztító vizsgálat háttere
Az OKI a vizsgálatot nyolc különböző helyszínen végezte. Minden készülékből – volt, ahol közvetlenül szűrőcsere után – vett mintát, és összehasonlította az adott háztartásban használt csapvízből vett mintával. A helyszíneken levett mintákat még aznap laboratóriumi körülmények között megvizsgálta és az ebből nyert adatokról tájékoztatta a hvg.hu-t. Az adatok tájékoztató jellegűek, és kizárólag az adott berendezéssel, adott háztartásban és körülmények között előállított vízre vonatkoznak. A vizsgálat a mintákban található baktériumokra, szerves vegyületekre, a vízkeménységre és a klór értékére irányult. Azt viszont nem ellenőrizte, hogy milyen mennyiségben találhatóak gyógyszermaradványok, hormonok, illetve arzén a tisztított vízben. Fontos azt is kiemelni, hogy a készülékek engedélye vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkozik, egyedi kútvizek kezelésére nem. A vizsgálat részletes eredményeit márka szerint megtekinthetik galériáinkban.

Szerettünk volna megbizonyosodni arról, hogy a tisztított víznek tulajdonított fenti tulajdonságok mennyire megalapozottak a gyakorlatban, ezért felkértük az Országos Közegészségügyi Intézetet, vizsgáljon meg néhány forgalomban lévő készüléket működés közben.

Víztisztító teszt

Az  OKI örömmel fogadta a hvg.hu megkeresését, mert, mint lapunkkal tudatták, az engedélyezett víztisztítókat csak forgalomba hozataluk előtt állt módjukban tesztelni.

A szakvéleményezés során elvégzett ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok – állítják az OKI munkatársai – pedig  rövid ideig tartanak, így nem lehet ellenőrizni, hogy több hónapos használat után mi változik.

Adatok a Bouquet Everpure készülékről

A vizsgálat nyolc különböző típusú – három fordított ozmózis elvén működő (a TGI visszasózó patronnal, a RO anélkül, a LUX by-pass alkalmazásával működik), két darab kancsós (Kenwood, Brita), valamint három aktívszénszűrővel működő (Nikken Pi Mag, eSpring, Everpure) - készüléket hasonlított össze.

A nyolc bevizsgált készülékből a vizsgálat hétben talált jelentős számú baktériumot, ami  a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telepszám  a  – OKI gyakorlatában alkalmazott - kifogásoltsági határértéket (500/ml)  meghaladta, vagyis egészségügyi szempontból nem elfogadható – mondta a hvg.hu-nak Borsányi Mátyás, az OKI vizsgálatát vezető munkatárs. Az egyik vízmintában ráadásul a természetes vizekben gyakori Pseudomonasok is kimutathatók voltak; ezek az intézet magyarázata szerint jelentős nyálkaanyagot képezve tápanyagokká válhatnak további baktériumok számára, ezért jelenlétük az ivóvízben nem ajánlott.

Kenwood adatokért kattintson!

A mintákban található baktériumokkal kapcsolatban megkeresett forgalmazók többségétől nem érkezett érdemi  válasz. A Nikken PiMag  – a hvg.hu kérdésére reagálva – elmondta: termékét forgalomba hozatal előtt alapos vizsgálatnak vetette alá, és úgy találta, hogy az azzal tisztított víz az emberi szervezetre nem ártalmas. Szerintük a használat és a tesztelés körülményei az eladott termékek esetén nem ellenőrizhetők.  Az eSpring berendezést forgalmazó Amway szintén egy korábbi, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által még a forgalomba hozatal előtt kiadott engedélyre hivatkozott.

A mostani szakvéleményezés azonban – mint az Sebestyén Ágnes, a vizsgálatot végző OKI biomérnöke hangsúlyozta – nem a termék engedélyét és az akkori eredményeket "kérdőjelezi meg".  Szerintük az akkori  vizsgálat – a használati útmutató leírásait szem előtt tartva – egy teljesen új berendezés tesztelésére irányult, a mostani pedig egy már használatban lévőt ellenőrzött, adott körülmények között.


Brita Classic - kattintson!

Azokat a berendezéseket, amelyeknek van engedélyük, vizsgálta már  az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya, és szakvéleményt is adott róluk. Ezeknél a berendezéseknél tehát már ellenőrizték a vízzel érintkező anyagok minőségét, és vizsgálták, hogy a rövid vizsgálati periódus alatt a kezelt vízzel történik-e olyan minőségi változás, ami egészségkockázattal jár. Engedéllyel nem bíró kisberendezéseknél előfordulhat, hogy nem tartalmaznak baktériumok elleni védelmet, vagy az egészségre más okból kockázatos anyag van bennük.

A víztisztító használata

A baktériumok elszaporodása, az íz- és szaganyagok megjelenése, illetve a vízminőségromlás kockázata az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint csökkenthető a rendeltetésszerű üzemeltetéssel, a karbantartásra vonatkozó előírások betartásával. A mintavétel során arra is fény derült, nem mindegyik készülék tulajdonosa tartja be precízen a géphasználatához szükséges előírásokat. A Lux készülékben például 1 éve és 3 hónapja nem cseréltek szűrőt, holott a használati útmutatóban legfeljebb egy évig lehet várni ezzel. De, mint az OKI és a hvg.hu közös vizsgálatából kiderült, a használati útmutató betartása sem elegendő óvintézkedés minden esetben. A Brita Classic és a Nikken PiMag víztisztítónál ugyani közvetlenül szűrőcsere után vizsgálták a vizet. Ahogy a készülékek OTH-engedélye sem garancia arra, hogy használat közben nem szaporodnak el a baktériumok.

Előírt határértékek
A telepszám, vagyis a kimutatott baktériumok száma 22 Celsius fokon legfeljebb  500 lehet milliliterenként; ez a gyakorlatban használt kifogásoltsági határ
Pseudomones (biofilm baktérium, ami lehetséges kórokozóra utal); határértéke: 0 telepszám/100 milliliter
pH - érték: 6,5<pH<9,5
összes keménység határértéke (kalcium): 50 és 350 milligram/liter közötti
vas 0,2 mg/l
ammónium: 0,5mg/l
nitrit:  0,5 mg/l
nitrát 50 mg/l
vezetőképesség: 2500 mikrosiemens centiméterenként

Forrás: Országos Közegészségügyi Intézet

 

A víztisztító teszt eredményei (Oldaltörés)
A  Lux Hungária Kft. véleménye
A Lux Hungária Kft. vitatja a cikkben az általa forgalmazott víztisztító készülék kapcsán megjelent tényállításokat és megállapításokat, mivel tesztünk során olyan berendezéssel történtek a vizsgálatok, amely nem esett át a Lux Hungária Kft. által előírt szükséges karbantartáson és szűrőcserén. Ennek megfelelően a tesztben szereplő Lux készülék nem az előírásoknak megfelelően volt karbantartva, a vizsgálat során nyert adatokból tehát helytálló következtetést levonni a forgalmazó álláspontja szerint nem lehet.

A mintavétel előtt cserélt szűrővel működő Brita Classic nevű készülék által tisztított vízben nem érte el a határértéket a telepszám, viszont több ammóniumot találtak benne, mint amennyi megengedett. Az ammónium megjelenésének veszélye – hangsúlyozta Borsányi –, hogy bakteriális tevékenység miatt nitritté alakulhat, de a kezelt vízben még nem jelent meg ilyen vegyület.

Klorid keresése a vízmintában
© Stiller Ákos

Ammónium az OKI  feltételezése szerint az új szűrő nem megfelelő üzembe helyezése miatt alakulhatott ki, vagyis üzembe helyezés előtt a készülék tulajdonosa nem áztatta a szűrőt. Ám a tulajdonos, mint állítja, szűrőt az előírásnak megfelelően aktivizálta.  Szerinte érdemes lenne többször megismételni a víztisztító tesztet, több szűrő használatánál, hogy kiderüljön, ez technológiai hiba, vagy valami más oka lehet a szennyeződésnek. A Brita szűrő további, speciális problémája az ezüstözött aktív szénből kioldódó – WHO ajánlás feletti – ezüst.  Az ezüstöt fertőtlenítő  hatása miatt alkalmazhatják a víztisztisztító berendezésekben, tolerálható mennyisége 0,1 mg/l, de a csecsemők érzékenyebbek, mivel ez az anyag számukra mérgező lehet. Ezért csecsemők részére 0,01 mg/l koncentráció felett nem javasolható. Az ammónium és az ezüst értéke – a készüléket azóta is használó kétgyermekes családapa szerint – elgondolkoztató.  

Adatok a TGI RO készülékről

Nitritet három mintában – a Nikken PiMag, az eSPRING, valamint a TGI RO berendezésben is – találtak, de egyik esetben sem haladta meg a határértéket, vagyis a 0,5 mg-ot literenként. A nitrit elsősorban olyan esetben jelenik meg, amikor egyes baktériumok az ammóniumból nitritet állítanak elő, de valamilyen okból a nitrit nem alakul át nitráttá. A megengedett határérték felett a nitrit szintén megbetegedést okozhat.

A baktériummal szennyezett készülékeket – az OKI ajánlása szerint – minden esetben fertőtleníteni kell, amihez a gyártó vagy forgalmazó véleményét kell kikérni. Javaslatuk szerint fontos a használati útmutató betartása, a berendezések rendszeres karbantartása és a kisberendezések baktériumok elleni védelme. Ennek leggyakoribb módjai az UV-lámpa, valamint az olyan aktívszén alkalmazása, amelynek baktériumok elszaporodása elleni védelme valamilyen módon meg van oldva (nanotechnológiával előállított aktívszén, ezüstözött aktívszén, KDF szűrőházban lévő aktívszén). Továbbá a szűrőket – amelyik készülékhez tartozik, ott az UV-lámpát is – meghatározott időközönkénti cserélni kell.

Adatok a RO berendezésről

Nemcsak a baktériumok elszaporodása, hanem a víz vezetőképességének csökkenése is problémát okozhat a fogyasztásnál. A vezetőképesség ugyanis, mint az OKI a vizsgálat értékelésénél hangsúlyozta, az összes szervetlen ion mennyiségével van összefüggésben.

Az ionok közül főként a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése jelenthet kockázatot. Az ivóvízben lévő kalcium azért fontos a szervezet számára, mert a magyar étkezési szokások alapján kevés tejterméket fogyasztunk, s így a kalciumbevitel egyik fontos forrása az ivóvíz.

Nikken Pi Mag - kattintson!

A kalcium hiánya az ionháztartás felborulását, csontritkulást okozhat. Ezért sem javasolják a szinte ionmentes víz hosszú távú, kizárólagos ivóvízként történő fogyasztását, különösen a nyári, kánikulai időszakban. A túl nagy kalciumtartalmú víz viszont vesekövet okozhat, emiatt szerepel a kormányrendeletben minimum (50 CaO mg/l) és maximum (350 CaO mg/l) közötti érték.

A megengedettnél kisebb, azaz literenként 31 mikrogramnyi értéket három – a visszasózó patron nélküli RO berendezés, a Brita Classic és  a TGI márkájú, fordított ozmózis elve alapján működő – készüléknél mérték. 

Ez utóbbiban annak ellenére, hogy a készüléket olyan visszasózó patronnal szerelték fel, ami épp a kalcium- és magnéziumionokat lenne hivatott pótolni.

LUX - kattintson!

A TGI RO készüléket forgalmazó TGI Tisztavíz Kft. képviselője – a hvg.hu kérdésére – elmondta, ismeri a felsorolt problémákat, de azt is hangsúlyozta, a szóban forgó készülék nem a terméke. A kezelt víz ásványianyag-tartalma  szerinte visszasózással növelhető a kívánt mértékben, de sehol máshol a világban nem kritériuma a kezelt víznek, csak a magyar szabvány írja elő.

A kezelt víz határérték alatti összes keménysége (kalcium és magnézium) miatt  az OKI javasolja nagyobb kapacitású visszasózó patron alkalmazását, illetve azt, hogy a kezelt vizet ne alkalmazzák hosszú távon kizárólagos ivóvízként.

A kormányrendeletben meghatározott vízkeménységi határértéket a 8-ból 5 készülékben - Kenwood és LUX, eSpring,  Nikken Pi Mag, Everpure által tisztított vízben – mértek.

E-Spring - kattintson!

A bevizsgált készülékek többsége a víztisztítás során csökkentette a vas és a klór vízbeni mennyiségét, de száz százalékosan csupán a TGI és az RO szűrte ki mindkét vegyületet. A vas mennyiségének csökkentése azért is előny, mert nagy koncentrációban elszíneződést, ízproblémákat okozhat a vízben. De sokan megfeledkeznek arról, hogy a csapvízben lévő klór megfelelő szinten tartja a baktériumok számát – mutat rá az OKI. 

Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Lítium az ivóvízben: vége az öngyilkosságoknak?

Egy japán tanulmány szerint az olyan víz fogyasztása, amely lítiumot is tartalmaz, csökkentheti az öngyilkosság kockázatát. A kutatás során a kémiai elem ivóvízben található mennyiségét és az azzal esetlegesen összefüggő öngyilkossági arányokat vizsgálták.

hvg.hu Tech

A palackozott ásványvíz környezeti ártalmai

Az egészséges életmód szimbólumának számító palackozott ásványvizek előállítása nagy mértékben károsítja a környezetet és rengeteg természeti erőforrás felhasználását követeli meg.

MTI Tech

Édesített talajvíz - egyelőre még nem jelent veszélyt

A kalóriaszegény termékekből származó édesítőszerek bejutnak az ivóvízbe - állapította meg a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet, amely a svájci talajvízből származó minták kétharmadában megtalálta az aceszulfám nevű édesítőszert.

MTI Gazdaság

Ásványvízpiac: többet iszunk, kevesebbet fizetünk

Az ásványvizek forgalmának fellendülése az idén is folytatódik az ACNielsen 2005 márciusa és 2006 februárja között végzett felmérése szerint. Az éves kiskereskedelmi forgalom értékben 34 milliárd forint, mennyiségben pedig megközelíti az évi 680 millió litert.