szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közteherviselés átalakítását célzó, júniusban elfogadott törvényjavaslat szerint minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon január 1-jétől. A jelenleg elfogadásra váró legújabb törvényjavaslat egyebek között pontosítja az iparűzési adóalapmentes rész fogalmát - ismerteti a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

A külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó adóalaprész definíciója értelmében az iparűzésiadóalap-megosztási szabályokat kell figyelembe venni az adóalaprész meghatározásakor. Egy – a helyi iparűzési adóbevallással kapcsolatos – korábbi hiányosságot is pótol a szóban forgó törvényjavaslat. A bevallást forintban kell elkészíteni, de a helyi adókról szóló törvény (Htv.) eddig nem szabályozta, hogy a könyvvezetést külföldi devizában végzőknek melyik napon érvényes árfolyamot kell figyelembe venniük az iparűzési adóbevallás elkészítésekor. A jelenlegi törvényjavaslat ezt is pontosítja összhangban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben foglaltakkal, azaz az adóév utolsó napján érvényes MNB középárfolyamot kell alkalmazni. 
   
Az idén júniusban elfogadott javaslat szerint a helyi önkormányzatoknak csak három munkanap állt volna rendelkezésükre, hogy az adótartozásra vonatkozó fizetési könnyítésre, illetve mérséklésre vonatkozó kérelmek engedélyezéséről az állami adóhatóságot értesítsék. A várható módosítás értelmében öt munkanapjuk lesz erre.
    Új rendelkezés, hogy a helyi adóügyekben, illetve az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó más ügyekben a felügyeleti intézkedés keretében eljáró felettes hatóság a megtámadott határozatot akár az adózó terhére is megváltoztathatja. Az így hozott határozat ellen lehetőségük lesz az adózóknak bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!