szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon a háziorvosi és a magánpraxisoknak hiányzik a fejlesztés lehetősége – derül ki az Acquiro Lease egészségügyi vállalkozásokat vizsgáló országos felméréséből. Legtöbbjük számára a problémát nem a működés fenntartása jelenti, hanem az ellátás színvonalát javító fejlesztések biztosítása. Bár a családorvosi és a bejáratott szakorvosi rendelők állandó forgalmukkal ideális ügyfelei lehetnének a bankoknak, a kölcsönös bizalmatlanság miatt az orvosokat nem árasztják el ajánlatokkal.

A csökkentett adóterhek és a gazdasági helyzet javulása mellett a magánpraxisok speciális igényeire szabott finanszírozás segítené elő a háziorvosi és más egészségügyi kisvállalkozások fejlődését – derült ki az Acquiro Lease felméréséből.

A pénzügyi szolgáltató hazánkban elsőként mérte fel a magyar családorvosok és szakorvosi vállalkozások fejlesztési igényeit és lehetőségeit. Az országszerte több mint 130 orvos bevonásával reprezentatív mintán elvégzett felmérés meglehetősen negatív képet fest az orvosvállalkozók helyzetéről. Bár a praxis fenntartása nem jelent gondot, vállalkozásuk és szakmájuk jövőjét ötös skálán egyaránt gyenge közepesre becsülték a megkérdezettek. A 2,5-ös érték azonban még kedvezőnek számít ahhoz viszonyítva, ahogyan az orvosi szakma megbecsültségét értékelték: ez utóbbi még a kettest sem érte el.

A családorvosok és a magánszakorvosok az egészségügyi vállalkozások között is speciális helyzetben vannak, hiszen többé-kevésbé állandó ügyfélkörrel, kiszámítható forgalommal és stabil bevétellel rendelkeznek. Elméletben tehát ideálisan finanszírozható vállalkozói kört jelentenek. A bankok azonban elégtelenre vizsgáznak ezen a téren is: a válaszadók közel kétharmada szerint egyáltalán nem veszik figyelembe az orvosok speciális igényeit.

Az Acquiro Lease felmérése szerint az orvos-vállalkozók körében elenyésző, alig 8 százalék azok aránya, akik fejlesztési célra vettek igénybe vállalkozói hitelt. Ennek fő oka a gazdasági helyzettel kapcsolatos borúlátás és a bankokkal szembeni bizalmatlanság. Előbbit a válaszadók 30 százaléka, utóbbit közel egynegyede jelölte meg mint a hitelfelvételtől leginkább eltántorító okot.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet összefoglalója a nemzetközi háziorvosi szűrési gyakorlatról világossá teszi, hogy a felmérés a prevenció fontos kérdését vizsgálja. A fejlett országokban napjainkban legtöbb halálesetet okozó szív- és érrendszeri betegségek felismerésében a háziorvosi praxisokban elsősorban az életmódból, életkorból, a betegségek családi előzményeiből fakadó kockázatok alapján történő szűrés a jellemző, a vérnyomás és a koleszterin szint vizsgálatával kiegészítve. A Kutatóintézet nemzetközi kitekintése rámutat: a műszerigényesebb kezelések megfelelő finanszírozása a prevenció és a krónikus betegek gondozásának is egyik kulcskérdése. Az Acquiro Lease felmérése szerint hazánkban az orvos-vállalkozók több mint háromnegyede visszaforgatott profitból vagy megspórolt pénzből, családi segítséggel üzemeltetik praxisukat – ez a működés fenntartásához elegendő, azt azonban nem teszi lehetővé, hogy a rendelő eszközeit igény szerint korszerűsítsék. Márpedig a vizsgálati eszközök fejlettsége nagyban befolyásolja a betegségek megelőzéséhez szükséges szűrések sikerét, így a teljes lakosság egészségi állapotát. Ezzel együtt az orvosok legkevésbé az állandó állami támogatást tartják vállalkozásuk sikere kulcsának. A válaszadók közel 80 százaléka az általános gazdasági helyzet javulását, alacsonyabb adókat és testreszabott finanszírozást jelölte meg a praxis fejlesztéséhez leginkább hozzájáruló tényezőként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját