szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adóelőleget feltölteni minden evásnak kell - függetlenül attól, hogy a számviteli törvény hatálya alá tartzik vagy sem. De azt a számlát, amit december 2-án vagy ezt követően állítottak ki és december 31-éig nem egyenlítik ki, nem kell figyelembe venni az adóelőlegfeltöltésnél. A további részletekről az APEH-et kérdeztük.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló (2002. évi XLIII.) törvény /12. § (4)/ bekezdése szerint – függetlenül attól, hogy az eva szerint adózó a számviteli törvény hatálya alá tartozik, vagy sem – minden év december 20-áig az adóévben már megfizetett adóelőlegek összegét az adóévi várható fizetendő éves eva összegére ki kell egészítenie. Így kell tehát eljárnia a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó (nem kettős könyvvitelt vezető), egyéni vállalkozóknak és a közkereseti társaságoknak és az evás betéti társaságoknak is, legközelebb 2009. december 21-éig - hangsúlyozta az APEH a hvg.hu kérdésére. Ez azonban - tudta meg a hvg.hu az adóhivataltól - nem jelenti azt, hogy a feltöltési kötelezettség mindenkire egyformán vonatkozik.

Bírság, szankció
Amennyiben szeretné tudni, hogy mennyire bünteti az APEH, aki nem tesz eleget adófeltöltési kötelezettségének, olvassa el az ADózóna cikkét.
A feltöltési kötelezettség sajátos jellemzője – figyelemmel annak határidejére –, hogy az adóalanynak előre fel kell mérnie, hogy az adóévben már megszerzett, illetve a december 20-a és 31-e között még várhatóan megszerzésre kerülő bevételei számbavételével hogyan alakul az éves adóalapja, mennyi lesz várhatóan az éves fizetendő eva összege. Ezen becsült összeg és az adóév első három negyedévére vonatkozóan már megfizetett adóelőlegek különbözetének összegében kell a feltöltést teljesíteni, azaz a kiegészítés összegét megfizetni – most – 2009. december 21-éig.

Az adóévi bevételek számbavételéhez,  az Eva törvény 7. §-a szerinti előírásokat kell figyelembe venni. Eszerint, ha a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó adóalany, amilyen az Eva törvény szerinti bevételi nyilvántartást vezető evás betéti társaság is decemberben kiállított számlájának az ellenértékét december 31-éig nem egyenlíti ki a vevő, akkor a számlaértéket attól függően kell a 2009., vagy a 2010. évi bevételek részeként figyelembe venni, hogy a számla kiállításának napjától számított 30. nap melyik évre esik.  

Ha például készpénzben egyenlítik ki a számlát, a bevétel megszerzésének időpontja fő szabály szerint az átvétel, a jóváírás napja. [Eva törvény 7. § (2) bekezdés].

A bevétel megszerzésének időpontja ugyanakkor – a (2)-(6) bekezdésben foglaltaktól eltérően – a bizonylat kibocsátásának napját követő 30. nap, ha az adóalany a bevételt a (2)-(6) bekezdés szerint eddig az időpontig még nem szerezte meg [Eva törvény 7. § (7) bekezdés].

Ha tehát 2009. december 1-jén állítják ki a számlát és annak kiegyenlítése 2009. december 31-éig – a kibocsátást követő 30. napig – nem történik meg, akkor a bevételt e napon megszerzettnek kell tekinteni, vagyis 2009. évi bevételről, s mint ilyen, az előleg feltöltésnél figyelembe veendő összegről van szó.

Ha 2009. december 2-án, vagy azt követően állították ki a számlát és annak kiegyenlítése 2009. december 31-éig nem történik meg, akkor a számlaérték már 2010. évi bevétel lesz (a számla kibocsátásának napját követő 30. nap 2010-re esik, vagyis nem kell figyelembe venni a 2009. évi bevételek körében).

Az adóelőleg kiegészítést be is kell majd vallani – az adóév első három negyedévére megállapított adóelőlegekkel együtt – az adóévre vonatkozó éves eva bevallásban. Ennek határideje a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében 2010. február 25-e, illetve a számviteli törvény hatálya alá tartozó adóalanyok esetében 2010. május 31-e.  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Miért van éppen ma Johannes Gutenberg a Google főoldalán?

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok