szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ingyenes lesz az igazolvány kiváltásához, illetve módosításához kapcsolódó ügyintézés, másrészt otthonról is elintézhetők lesznek az adminisztrációs kötelezettségek, írja a Napi Gazdaság.

Az új eljárásnak több kézzelfogható előnye is lesz. Egyrészt nem kerül majd pénzbe, másrészt az egyéni vállalkozónak már nem lesz kötelező egyedül eljárnia, a feladatokat rábízhatja meghatalmazottra is. Az egyéni vállalkozói igazolvány így nem lesz feltétlenül kézzelfogható. Alapesetben nem jár majd, csak a számát kapja meg a vállalkozó; ha szeretné, akkor kiválthatja fizikai formában, de ez nem lesz kötelező.

Az egyéni vállalkozók januártól adott esetben vállalkozásukat egyéni céggé alakíthatják. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás saját vagyonnal rendelkezhet, amely független a vállalkozó saját vagyonától. Arról a vállalkozó maga dönthet, hogy korlátolt vagy korlátlan felelősséget kíván-e. A korlátolt felelősség választásához a vállalkozó maga határozhatja meg a vállalkozás vagyonát. Fontos, hogy ha egy egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy egyéni céggé alakul, később már nem térhet vissza egyéni vállalkozásba.

A már működő egyéni cégeknek is meglesz a lehetőségük arra, hogy korlátolt felelősségűvé váljanak, ám a korábbi ügyletekért a továbbiakban is korlátlan felelősség terheli majd őket. Az egyéni cégeknek hat hónapjuk lesz eldönteni, hogy élni kívánnak-e az új lehetőséggel.

Napi Gazdaság

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális