szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szuperbruttó megszüntetése kapcsán brutális adócsökkentés híre terjedt a médiában. A kivezetést többen úgy értelmezték, hogy megszűnik az adóalap-kiegészítés, de a kulcsok és a sávhatár változatlan maradnak. Valóban ez történt volna, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a kiegészítő adóalapra vonatkozó jogszabályrészeket. De nem így történt. Mit jelentene a szuperbruttó kivezetése a gyakorlatban?

Az Alkotmánybíróság kimondta, a kiegészítő adóalap korrekciós tényező. A szuperbruttó eltörlése ezért a korrekciós tényező kivezetését jelenti és egy új, jövedelem alapú adótáblát. A szuperbruttós adótábla egyszerű matematikai számításokkal visszaszámítható jövedelem alapúra.

Ez a következőképp alakulna:

3 millió 937 ezer forint jövedelemig az alsó adókulcs 21,59 százalék,
3 millió 937 ezer forint jövedelem felett a felső adókulcs 40,64 százalék.

Ezzel máris kiiktattuk a „korrekciós” tényezőt. Minden további hír már egy ezt követő egyidejű adócsökkentést is vizionál: az alsó kulcs 17 százalékra csökken, a sávhatár 5 millióra emelkedik és a felső kulcs 32 százalékra csökken. Ennek költségvetési vonzata valóban több, mint 400 milliárd (4 millió adózónál legalább 100 ezer forintos átlagos adómegtakarítás, félmillió adózónál legalább 400 ezer forintos megtakarítás). Megvalósítására egyszerűen nincs forrás és belátható időn belül nem is lesz.

A média víziója, hogy a kormány megvalósítja azt, amit Oszkó Péter kommunikált, vagyis az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentését. A 18 százalékos adókulcs 17 százalékra csökken, a 36 százalékos 32-re, a sávhatár pedig 5 millióra emelkedik. De erre a Fidesz sem képes, nekik is figyelembe kell venniük a realitásokat. Célszerű kijózanodni és belátni, hogy a közeljövőben nem valósulhat meg az Oszkó Péter által kommunikált, illetve a kormány által ígért drasztikus adócsökkentés. Kivitelezhető viszont a szuperbruttó kiiktatása egy új adótáblával. Természetesen nem lehet két tizedesjegy pontosságú adókulcsokkal számolni, ezért a fent leírt adótáblában végezzük el a kerekítéseket úgy, hogy a magánszemély járjon jól. Ez a garanciája annak, hogy január 1-ig visszamenőlegesen lehessen kiiktatni a szuperbruttót.

A cikk folytatása az Adózónán olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek

Szuperbruttó: mit tehet, aki rosszul járt?

A 2010-től érvényes adócsökkentéssel kapcsolatosan sem az adóhatóság, sem a munkáltatók általában nem tettek eleget maradéktalanul tájékoztatási kötelezettségüknek. Ennek következtében a magánszemélyek jelentős körét kár érte: a várt adócsökkentés helyett a nettó jövedelmük csökkent.

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai