szerző:
ecoline.hu

Meglepetést hoztak az áprilisi felszámolási adatok az építőiparban.

Meglepetést hoztak az áprilisi felszámolási adatok az építőiparban. Az ágazatban újonnan indított felszámolások számának növekedési üteme csökkent. A negyedik hónapban 310 céget vontak fizetésképtelenségi eljárás alá a hitelezők, ez 53-mal kevesebb, mint márciusban volt – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Ebben az évben csak februárban indítottak ennél kevesebb eljárást. Ez az ingadozás azonban az építőipar szezonális jellegének tudható be. Az egy évvel korábbihoz képest 7,2 százalékos a növekedés, ami 21-gyel több új eljárást jelent, mint amennyi tavaly áprilisban indult. „Egyetlen hónap adataiból messzemenő következtetést nem lehet levonni, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az első negyedévben 15 százalékkal több cég dőlt be, mint egy évvel korábban” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az ágazat helyzete a nemzetgazdaságon belül a felszámolások növekedési ütemének csökkenése ellenére sem javult, az országos átlagnál ugyanis még így is háromszor nagyobb arányban dőlnek be az építőipari cégek – kommentálta az adatokat az Opten stratégiai igazgatója. A teljes magyar gazdaságban áprilisban 2,1 százalékkal több cég ellen kezdeményeztek új felszámolási eljárást, mint egy évvel korábban.

A végelszámolások száma az országos átlaggal párhuzamosan emelkedett, az építőiparban a tavaly áprilisinál 20,5 százalékkal (36-tal) több vállalkozás húzta le a rolót. Az ágazatban 211, a múlt havinál 25-tel több vállalkozás tulajdonosai döntöttek a befejezés mellett. Ez idei csúcs, ami az építőipari cégvilág további tisztulását is jelentheti.

A tavaly regisztráltnál sokkal, 31,7 százalékkal több új cégbejegyzés azonban mindenképpen gyengíti e tisztulási folyamatot. A negyedik hónapban 648 új építőipari céget alapítottak, szemben a tavaly áprilisi 492-vel. Az országos cégalapítási kedv csökkenésével ellentétben az újonnan bejegyzett építőipari cégek száma jelentősen növekedett. A sok bedöntött, illetve bezárt cég tulajdonosainak jelentős része feltehetően új alapítású vállalkozásokban folytatja tevékenységét. Az adósságszédelgők még mindig nagy erőkkel vannak jelen az ágazatban, és az építőipari főszezonra sok új vállalkozást alapítanak. „Néhány perces céginformációs kutatással az új építőipari cégek egyharmadáról deríthető ki, hogy köze van valamelyik korábban felszámolt cég tulajdonosához vagy vezetőjéhez. Ilyenkor fokozott óvatossággal kell kezelnünk az adott céget” – állítja Csorbai. A stratégiai igazgató szerint a notórius cégbedöntők számára jelentősen nehezíteni kellene az újabb vállalkozások alapítását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sztrájkolnak a légiirányítók, késhetnek a gépek

Sztrájkolnak a légiirányítók, késhetnek a gépek

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Itt egy új Madonna-dal

Itt egy új Madonna-dal

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Még idén rendkívüli kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok

Még idén rendkívüli kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok